Cestná doprava

NSK ako prvý na Slovensku vyberá dopravcu cez medzinárodný tender

Do konca tohto roka chce Nitriansky samosprávny kraj (NSK) uzavrieť medzinárodný tender na výber dopravcu, ktorý bude zabezpečovať prímestskú hromadnú dopravu.

Podľa slov riaditeľa Úradu NSK Dušana Guťana je NSK prvým slovenským krajom, ktorý začal takéto verejné obstarávanie pripravovať. Aj preto považuje prípravu súťaže za mimoriadne náročnú.
      
„Na Slovensku s týmto procesom nikto nemá skúsenosti. Žiadali sme o radu aj ministerstvo dopravy, ale tam nám veľmi nepomohli. Skúšali sme získať nejaké informácie z okolitých krajín, ale ani v Poľsku, ani v Maďarsku skúsenosti s takýmto tendrom nemajú. Mali sme dohodnuté stretnutie s partnermi v Rakúsku, nakoniec sa však ukázalo, že ani oni nemajú potrebné skúsenosti a chceli skôr vedieť, ako postupujeme my. Nakoniec sme nejaké informácie získali z Juhomoravského kraja v Českej republike,“ povedal Guťan.
      
Jeho slová potvrdil aj predseda NSK Milan Belica. Ako upozornil, kraj musí pamätať na množstvo detailov nielen pri výbere dopravcu, ale už pri zadaní podmienok obstarávania a neskôr pri formulovaní zmluvy. „Sú to teda rôzne opatrenia, aby napríklad dopravný podnik neskôr netuneloval kraj, aby bola zabezpečená ochrana verejného záujmu a ďalšie detaily. Je to veľmi sofistikovaný proces a my sme skutočne prví na Slovensku. Je tam viac fáz. Najprv musíme vybrať toho, kto bude toho dopravcu vyberať. Už toto je problém, lebo skúseností s tým je veľmi málo. Takže robíme, čo vieme, aby sme sa dopracovali k nejakým informáciám, ktoré by viedli k úspešnému koncu,“ povedal Belica. 
      
Ako pripomenul, firma, ktorá bude na základe verejného obstarávania napokon vyberať víťaza medzinárodného tendra, bude musieť zvažovať množstvo aspektov. Napríklad aj to, aby bola zachovaná dopravná obslužnosť kraja. „Ten dopravca musí mať k dispozícii okolo 500 autobusov, aby bol schopný zabezpečiť fungovanie spojov. Takže je to naozaj zložité, zvlášť, keď si uvedomíme, že prihlásiť sa môže hocikto z Európy. Je to medzinárodný tender a aj to situáciu svojím spôsobom komplikuje,“ povedal Belica.
      
Nové verejné obstarávania na dopravcov čakajú aj ostatné samosprávne kraje na Slovensku. Kým v minulosti vyššie územné celky vyberali dopravné firmy priamym zadaním, v súčasnosti to už nie je možné. Kraje musia postupovať podľa nariadenia Európskeho parlamentu a nájsť vhodných dopravcov na základe výberového konania.
 
V NSK v súčasnosti zabezpečuje prímestskú hromadnú dopravu spoločnosť Arriva Nitra, a. s., a Arriva Nové Zámky, a. s. Ešte v roku 2009 s nimi uzavrel NSK zmluvy priamym zadaním. Ich platnosť však vypršala a NSK ako prvý na Slovensku hľadá nových dopravcov prostredníctvom medzinárodného tendra.
 

Prečítajte si aj

Back to top button