Cestná doprava

Nákladné autá budú v Belgicku potrebovať palubné jednotky

Belgicko predstavilo satelitný mýtny systém Viapass pre nákladné automobily, ktorého spustenie plánuje od 1. januára 2016.

Mýtny systém bude zahŕňať cestnú sieť, na ktorej v súčasnosti nákladné autá hradia poplatky prostredníctvom časových známok, tzv. Eurovignette, to znamená všetky diaľnice a cesty Flámska, Valónska a Bruselského regiónu. Nový systém výberu mýta úplne nahradí doterajšie časové známky.
„Registrácia k mýtu bude rovnako ako pri celom rade ďalších európskych mýtnych systémov možná prostredníctvom DKV. Zákazníci tak budú môcť využívať výhody jedného vyúčtovania už z takmer 30 krajín a rad ďalších užitočných služieb,“hovorí Ondřej Pavlík, výkonný riaditeľ slovenskej a českej pobočky DKV Euro Service.
Nové belgické mýto pre nákladné vozidlá sa bude vzťahovať na tuzemské i zahraničné automobily s povolenou celkovou hmotnosťou vyššou ako 3,5 tony. Výška poplatkov bude závisieť od dĺžky prejdeného úseku, celkovej povolenej hmotnosti, emisnej triedy daného vozidla a kategórie cesty. Údaje týkajúce sa mýta budú zhromažďované prostredníctvom palubných jednotiek (OBU), ktoré si možno objednať na základe online registrácie alebo na niektorom zo stovky servisných miest v Belgicku.
 
Ďalšie servisné miesta budú priebežne vznikať v susedných krajinách. Bezprostredne po registrácii k mýtu a inštalácii palubnej jednotky vo vozidle si vodič bude môcť vybrať medzi dvoma režimami platby pred (PrePay) alebo po absolvovaní cesty (PostPay).
Kým mýto vo Flámskom a Bruselskom regióne bude vyberané ako daň (bez DPH), vo Valónsku sa bude jednať o poplatok za využívanie komunikácií (s DPH). Predpokladá sa, že všetky finančné opatrenia budú dokončené v polovici roku 2015. Potom bude nasledovať skúšobná fáza s cieľom zabezpečiť plne funkčnú infraštruktúru pre výber mýta od začiatku roka 2016. Ďalšie informácie možno nájsť na www.dkv-Euroservice.com a www.viapass.be.
 

Prečítajte si aj

Back to top button