Cestná doprava

Úbytok cestujúcich v diaľkových autobusoch sa zvýšil na 17,35 %

Opatrenie vlády, ktorým sa zaviedlo cestovanie vo vlakoch zadarmo pre študentov a dôchodcov, má likvidačné dosahy na diaľkovú autobusovú dopravu.

Tvrdí to Zväz autobusovej dopravy (ZAD), ktorý sa odvoláva na svoje najnovšie porovnania. Zväz totiž po čase opäť vyhodnotil situáciu v autobusovej doprave a dospel k záveru, že sa úbytok cestujúcich oproti prvým výsledkom už takmer zdvojnásobil.
 
„Najnovšie čísla hovoria o alarmujúcom 17,35-% úbytku,“ vyčíslila za ZAD Eva Vozárová. V novembri minulého roka bol pritom úbytok cestujúcich do 10 %. Zväz zvolil pre porovnanie bežný týždeň januára tohto roku a porovnal ho s týždňom z októbra 2014. Teda z obdobia, keď ešte cestovanie vlakmi zadarmo nefungovalo.
      
Na základe týchto výsledkov tak podľa Vozárovej autobusoví dopravcovia prehodnocujú ďalšie prevádzkovanie vybraných diaľkových liniek, aby zastavili vytváranie strát. „Je otázkou času, kedy budú diaľkové linky obmedzované ešte vo väčšom rozsahu. Žiaľ, toto bude mať priamy dopad na stratu spojenia pre cestujúcich, ktorí využívajú diaľkové autobusové linky na kratšie vzdialenosti alebo tam, kde trasa autobusovej linky nie je blízko vlaku,“ opísal prezident ZAD Peter Pobeha.
      
Aj v prípade prímestskej autobusovej dopravy sa úbytok cestujúcich oproti predošlému porovnaniu zvýraznil, nie je ale zásadný. Ľudí v prímestských spojoch ubudlo v priemere o 2,69 %, kým v novembri minulého roka bol pokles o 2 %. Podľa zväzu má ale pri snahe o zlepšovanie služieb verejnej osobnej dopravy nezastupiteľnú úlohu spolupráca vlakov a autobusov.
 
Aj keď výrazné zľavy na cestovnom vo vlakoch priestor na hľadanie dobrých dopravných riešení podľa ZAD zmenšujú. „Verejnú dopravu je potrebné podporiť ako celok vrátane autobusovej dopravy,“ zdôraznila Vozárová. Preto zväz opätovne oslovil ministerstvo dopravy, aby rokovali a dohodli spoločný postup. Sektor slovenskej autobusovej dopravy ročne prevezie takmer 190 miliónov cestujúcich a vykoná viac ako 206 miliónov kilometrov. Zväz autobusovej dopravy má 14 členov, ktorými sú autobusoví dopravcovia na Slovensku.
 

Prečítajte si aj

Back to top button