Cestná doprava

NDS spúšťa novú službu na pomoc motoristom v núdzi

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spúšťa novú službu na pomoc motoristom v núdzi – takzvanú diaľničnú patrolu.

Vodičom pomôže napríklad pri výmene kolesa či doplní pohonné látky na dojazd po najbližšiu čerpaciu stanicu. Pre motoristov bude k dispozícii na všetkých ťahoch diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku. “Hlavnou úlohou služby je poskytnúť pomoc motoristovi v núdzových situáciách, v ktorých sa môže na diaľniciach ocitnúť,“ opísala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Diaľničná patrola však podľa jej slov nenahrádza zložky Integrovaného záchranného systému.
      
Služba je bezplatná, je v cene diaľničnej známky. Motoristom môže pomôcť napríklad pri výmene kolesa a nahodení rezervy, alebo mu doplní pohonné látky na dojazd na najbližšiu čerpaciu stanicu. Dokáže zabezpečiť tiež odtiahnutie auta na najbližšiu odstavnú plochu pri poruche, alebo poskytne informácie o odťahových službách či najbližších auto- a pneuservisoch. Zároveň zabezpečí stojace auto zákrytom a dopravným značením vozidlami diaľničnej patroly a skontaktuje diaľničnú políciu a Integrovaný záchranný systém.
      
Doteraz pracovala diaľničná patrola viac ako rok v pilotnej prevádzke na časti diaľnic D1, D2 a rýchlostnej cesty R1 v najviac vyťažených zónach. Pre pozitívny ohlas u motoristickej verejnosti sa diaľničná spoločnosť rozhodla prejsť do ostrej prevádzky tejto novej služby. Motoristom sú tak odteraz k dispozícii sedem dní v týždni a 24 hodín denne na slovenských diaľniciach posádky diaľničnej patroly. Môžu ich zavolať na núdzovom čísle 0800 100 007.
 

Prečítajte si aj

Back to top button