Cestná doprava

Nemecko nemôže uplatňovať zákon o minimálnej mzde na zahraničných prepravcov

Európska komisia (EK) dnes v správe pre médiá pripomenula, že v utorok (19.5.) rozhodla o začatí právneho konania o nesplnení povinnosti proti Nemecku v súvislosti s uplatňovaním zákona o minimálnej mzde v sektore dopravy.

Zákon sa mal uplatňovať aj na dopravcov, ktorí prechádzajú cez Nemecko, čo sa týka aj dopravcov zo Slovenska a ďalších krajín EÚ. Komisia skonštatovala, že po výmene informácií s nemeckými úradmi a dôkladnom právnom posúdení nemeckých opatrení, zaslala list s oficiálnym oznámením do Nemecka, v ktorom konštatuje porušenie právnych predpisov EÚ.
      
Exekutíva EÚ naznačila, že naplno podporuje zavedenie minimálnej mzdy v Nemecku, avšak uplatnenie zákona o minimálnej mzde na všetky prepravné operácie na nemeckom území neprimeraným spôsobom obmedzuje voľný pohyb služieb a voľný pohyb tovaru. Nemecké orgány majú teraz dva mesiace na poskytnutie odpovede na tvrdenia predložené EK.
      
Každý členský štát si môže nastaviť a legislatívne zakotviť svoju úroveň minimálnej mzdy. Nemecko je 22. druhou krajinou EÚ, ktorá toto svoje právo využila. Komisia zdôraznila, že nespochybňuje právo Nemecka zakotviť minimálnu mzdu, ale dosah nemeckých pravidiel aj na tranzitnú a medzinárodnú dopravu nie je odôvodnený a vytvára neprimerané bariéry na vnútornom trhu EÚ.
      
Nemecký zákon o minimálnej mzde vstúpil do platnosti 1. januára 2015. Minimálna hodinová mzda je na úrovni 8,50 eura. Tento zákon sa vzťahuje aj na prepravcov z iných krajín EÚ, ktorí poskytujú služby v Nemecku. Nemecká legislatíva núti podnikateľov z rôznych sektorov, vrátane dopravy, aby notifikovali svoje pôsobenie v Nemecku prostredníctvom osobitných formulárov. Nemecko za týmto účelom poverilo svoje colné orgány, aby kontrolovali uskutočňovanie týchto notifikácií.
      
Pokuty za porušenie oznamovacej povinnosti sa môžu vyšplhať na 30.000 eur a v prípade, že prepravca poruší nemecké pravidlá o minimálnej mzde, hrozí mu pokuta vi výške 500.000 eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button