Cestná doprava

Diaľničná patrola pomohla za tri mesiace vyše 4200 motoristom v núdzi

Za tri mesiace ostrej prevádzky pomohla diaľničná patrola viac ako 4200 motoristom v núdzových situáciách.

Ide o novú bezplatnú službu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) na pomoc motoristom na diaľniciach a rýchlostných cestách, ktorá sa spustila 2. apríla tohto roku. “Okrem výjazdov k motoristom, ktorí pri probléme volajú na linku diaľničnej patroly, si posádky v priebehu dňa päťkrát prejdú svoj pridelený okruh,“ opísala hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. 
      
Autá diaľničnej patroly tak za tri mesiace najazdili 633.571 kilometrov. Zároveň označili na diaľniciach a rýchlostných cestách 1963 áut, odstránili z ciest 1066 predmetov, pomohli pri 253 opravách vozidiel a zaistili 119 odťahov a 61 odvozov na pumpu. Službu diaľničnej patroly zabezpečuje celkovo 14 vozidiel, motoristom v núdzi sú k dispozícii 24 hodín denne na telefónnom čísle 0800 100 007. Vodičom môže diaľničná patrola pomôcť napríklad pri výmene kolesa a nahodení rezervy alebo mu doplní pohonné látky na dojazd na najbližšiu čerpaciu stanicu.
      
Dokáže zabezpečiť tiež odtiahnutie auta na najbližšiu odstavnú plochu pri poruche alebo poskytne informácie o odťahových službách či najbližších auto- a pneuservisoch. Zároveň zabezpečí stojace auto zákrytom a dopravným značením vozidlami diaľničnej patroly a skontaktuje diaľničnú políciu a Integrovaný záchranný systém.
 
Posádky majú vo vozidlách dopravné značenie, náradie, hasiace prístroje, prostriedky na odstraňovanie ropných produktov, karty pomoci motoristom v 13 cudzích jazykoch či balíčky pre poskytnutie predlekárskej prvej pomoci. „Už onedlho otestujeme, či by autom diaľničnej patroly mohlo byť vozidlo na elektrický pohon,“ avizovala Žgravčáková.
 

Prečítajte si aj

Back to top button