Cestná doprava

Autonómne riadené nákladné autá už chce Daimler testovať na diaľniciach

Nemecký automobilový koncern Daimler sa rozhodol poslať nákladné autá s autonómnym riadením skúšobne na diaľnice.

Člen správnej rady Wolfgang Bernhard povedal, že koncern by mal dostať od úradov príslušné povolenia už v nasledujúcom týždni. Keď prídu, „skúšky sa začnú bez otáľania“. 
      
Daimler začne testy v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko a postupne ich rozšíri na všetky nemecké diaľnice. Do dvoch až troch rokov by mali byť čiastočne autonómne nákladne autá na cestách samozrejmosťou. Celkom iste sa stanú samozrejmosťou skôr ako osobné vozidlá.
      
Autá riadené počítačom namiesto človekom by mali viesť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách. Až 97 % dopravných nehôd totiž súvisí so zlyhaním vodičov. Moderná technika však zatiaľ človeka nenahradí úplne. „V kabíne bude zatiaľ stále sedieť niekto, kto zaručí, že sa nič neprihodí,“ uviedol manažér.
      
Kým príde doba, že autá začnú jazdiť po cestách bez šoférov, budú sa musieť vyriešiť viaceré technické i právne problémy. Na ich prekonaní sa budú podieľať aj Apple, Google a aj mnohé iné organizácie. Daimler sa však konkurencie nebojí. „V tejto oblasti máme pred súpermi náskok a o výhody, ktoré z toho vyplývajú, sa nenecháme obrať,“ povedal Bernhard.
 

Prečítajte si aj

Back to top button