Cestná doprava

Rekonštrukciu križovatiek ukončili v Šamoríne 100 dní pred stanoveným termínom

S cieľom zvýšiť plynulosť a bezpečnosť dopravy prešli rekonštrukciou tri samostatné križovatky v Šamoríne.

Investorský projekt Slovenskej správy ciest financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v hodnote takmer 500 000 eur odovzdala spoločnosť Skanska SK, a.s., do užívania o 100 dní skôr pred stanoveným termínom ukončenia. Informovala vedúca oddelenia výstavby mesta Šamorín Mária Valacsayová.
 
Ako povedala, projekt rekonštrukcie riešil predovšetkým spriechodnenie križovatiek v čase dopravnej špičky, ako aj zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky a obnovenie kvality vozovky. Na križovatkách zvýšili bezpečnosť premávky vybudovaním radiacich pruhov pre odbočenie vľavo. Na všetkých križovatkách obnovili asfaltový kryt a vyhotovili nové trvalé dopravné značenie. V katastrálnom území mesta Šamorín zrekonštruovali tri križovatky na ceste prvej triedy I/63 v smeroch na Kraľovianky, Bučuháza a Pomlejskej cesty. 
 
„Ako prvá bola zrekonštruovaná križovatka Kraľovianky, ktorú dali do užívania už koncom augusta, nasledovala križovatka v smere do Bučuházy a práce sa uzavreli začiatkom októbra po úprave križovatky Bratislavská cesta/Pomlejská cesta,“ opísala projekt vedúca oddelenia výstavby.
 
Úpravy vozovky v križovatkách zasahovali do krycích a podkladových vrstiev, časť odfrézovali a deformácie v podobe „koľají“ odstránili. Na križovatkách Kraľovianky a Bučuháza si realizácia rekonštrukcie vyžadovala rozšírenie vozovky a na všetkých križovatkách zrekonštruovali a doplnili odvodnenie komunikácií. „Na križovatke Pomlejská cesta vybudovali novú cestnú svetelnú signalizáciu s dynamickým riadením prechodu pre chodcov. Pri odbočke do Pomlejskej cesty sme dobudovali chodník pre chodcov a chodníky v miestach priechodov sme doplnili dlažbu pre nevidiacich,“ vysvetlil priebeh prác Pavol Sládok, oblastný manažér spoločnosti Skanska. 
 
Práce sa vykonali bez prerušenia obojsmernej premávky za čiastočného obmedzenia dopravy do dočasne zúžených pruhov. Počas asfaltovacích prác sa krátkodobo použila prenosná svetelná signalizácia, ktorá dopravu striedavo usmerňovala do jedného jazdného pruhu.

Prečítajte si aj

Back to top button