Cestná doprava

Nové cestovné poriadky zlepšia dopravnú obslužnosť v ŽSK

Nové cestovné poriadky, ktoré začnú platiť v prímestskej doprave od 13. decembra 2015, zlepšia obslužnosť verejnou dopravou na území Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK), nadväznosť jednotlivých druhov verejnej dopravy a zároveň pribudnú nové spoje a zastávky.

Zmeny v cestovných poriadkoch sa vykonávajú každoročne po rokovaniach s predstaviteľmi železničnej dopravy a autobusovými dopravcami, pričom veľmi dôležité sú pre nás aj pripomienky cestujúcich i obecných samospráv. Dopravcami vo verejnom záujme sú v našom kraji SAD Žilina a ARRIVA Liorbus, ktorí zabezpečujú dopravnú obslužnosť na 218 linkách a obsluhujú 313 obcí a miest. Naším cieľom je pre obyvateľov týchto obcí a miest vytvoriť čo najefektívnejšie podmienky cestovania,“ zdôraznil predseda ŽSK Juraj Blanár.
 
V regióne Kysúc dôjde podľa riaditeľa odboru dopravy Úradu ŽSK najmä k zosúladeniu železničnej a autobusovej dopravy na trase Čadca – Makov. Cestujúci budú môcť v čase, keď nebude premávať vlak, využiť autobusové spojenie a naopak, čím ostane dostupnosť okresného mesta a nadväznosť na osobné vlaky smerom do a zo Žiliny plne zachovaná. Zavedenie nových spojov na linke z Námestova do Novej Bystrice – Vychylovky prinesie tiež zlepšenie dostupnosti Oravy a Kysúc. V smere z Námestova do Žiliny budú dva spoje zastavovať po novom aj na zastávke Krásno nad Kysucou Sídlisko Struhy,“ uviedol Mokrý.
 
Doplnil, že región Kysúc bude lepšie prepojený aj s horným Považím, konkrétne okresy Bytča a Čadca. „Priamy spoj bude premávať z Bytče až do Makova. Cestujúci, ktorí využívajú spojenie Horný Hričov – Bytča, zase využijú nové spoje na rannú zmenu a autobus po 22. hodine z večernej zmeny. Dobrou správou pre návštevníkov najobľúbenejšieho regiónu Žilinského kraja z hľadiska cestovného ruchu – Liptova je i obnovenie turistických spojov na trase Liptovský Mikuláš – Vysoké Tatry. Turiec zase čakajú zmeny v pridaní nových zastávok Martin, Prieložtek a Turčianske Teplice, Diviaky – ihrisko alebo napríklad predĺženie spoja v smere z Martina do Turčianskych Teplíc, ktorý bude od 13. decembra zachádzať aj do obce Rakša,“ dodal riaditeľ odboru dopravy Úradu ŽSK.
 
Spolu so zmenami cestovných poriadkov ŽSK pokračuje v zlepšovaní kvality cestovania. „Po bezplatnom wifi pripojení už v 60 vozidlách, ktoré sme zaviedli ako prvý samosprávny kraj na Slovensku, môžu cestujúci autobusov SAD Žilina využívať aj aplikáciu mojbus.sk. Vďaka tejto službe získajú vždy aktuálne informácie o spojeniach, momentálnej polohe autobusov, presnom čase odchodov a príchodov či prípadnom meškaní. Po stiahnutí aplikácie tak môžu mať nové cestovné poriadky vždy pri sebe,“ uzatvoril predseda ŽSK.

Prečítajte si aj

Back to top button