Cestná doprava

Mesto Zvolen chce 16 nových autobusov MHD, bez eurofondov to nepôjde

Mesto Zvolen sa chce uchádzať o finančnú podporu z fondov Európskej únie na nákup 16 autobusov mestskej hromadnej dopravy (MHD).

Autobusy majú byť poháňané skvapalneným LNG plynom. 
 
Do projektu chce ísť zvolenský magistrát so spoločnosťou Danube LNG EEIG, ktorá vo Zvolene testovala pred časom aj prvé plynové autobusy. V meste dnes jazdia všetky autobusy MHD na stlačený zemný CNG plyn.
 
Podľa informácií, ktoré odzneli na ostatnom mestskom zastupiteľstve, investícia by mala dosiahnuť 5 miliónov eur. Mesto by spolufinancovalo 15 %, čo znamená 750.000 eur. Súčasťou dodávky nových autobusov by bola aj čerpacia stanica LNG plynu.
 
Mestský úrad má spracovať projekt do 16. februára 2016 a uchádzať sa s ním o podporu prostredníctvom eurofondov. Ak by mesto so spoločnosťou uspeli, nové autobusy by mohli jazdiť po meste v roku 2017. 
 
SAD Zvolen, ktorá zabezpečuje mestskú hromadnú dopravu pre mesto Zvolen, disponuje v súčasnosti 28 autobusmi, z nich je 12 nových, nízkopodlažných. SAD ich kupovala na etapy, posledné štyri kúpili v roku 2014.
 
Vlani bola obnova vozidiel, vzhľadom na negatívne ekonomické dosahy vo forme zvýšených odpisov, dočasne prerušená. Ročná hodnota odpisov jedného nového nízkopodlažného autobusu predstavuje 35.000 eur, odpisová doba je osem rokov.
 
Najstaršie autobusy MHD, jazdiace po Zvolene, majú 28 rokov. Je ich osem, ďalšie tri sú len o rok mladšie. Ďalšie štyri vozidlá sú z rokov 1990–1996.

Prečítajte si aj

Back to top button