Cestná doprava

Bez elektronickej diaľničnej známky jazdilo po cestách 7483 áut

Bez elektronickej diaľničnej známky jazdilo po spoplatnených cestách 7483 áut. Ukázali to piatkové (5.2.) štatistiky Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), ktorá známky u vodičov kontroluje.

 Autá jazdiace po spoplatnených diaľniciach preveruje neustále 114 kamier rozmiestnených v rámci celej infraštruktúry,“ vyčíslila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Kontrolný systém je podľa jej slov doplnený aj šiestimi špeciálnymi mobilnými hliadkami.
 
Kontrolný systém odhalil aj 1102 áut, ktoré si zakúpili krátkodobú desaťdňovú elektronickú diaľničnú známku, no jazdili po diaľniciach ešte aj po vypršaní jej platnosti,“ doplnila hovorkyňa.
 
Motoristom radí, že ak pri kúpe známky zadajú svoju e-mailovú adresu či mobilné číslo, tri dni pred vypršaním platnosti eznámky dostane vodič informáciu o blížiacom sa konci jej platnosti.
 
Elektronické diaľničné známky na Slovensku fungujú od januára tohto roku. Papierové diaľničné nálepky tak definitívne skončili, do konca januára ešte platili ročné známky z r. 2015. Od 1. februára tohto roka však už motoristi môžu používať iba elektronické diaľničné známky.
 
K dispozícii majú rovnako desaťdňové, mesačné a ročné známky. Ich cena sa oproti minulému nezmenila. To znamená, že desaťdňovú kúpia za 10 eur, mesačnú za 14 eur a ročnú za 50 eur. Získať ich môžu prostredníctvom internetového portálu eznamka.sk či mobilnej aplikácie eznámka“, alebo aj na viac ako 200 obchodných miestach, ktoré sú väčšinou na čerpacích staniciach. Označené sú logom „eznámka“. 
 
Za jazdu po spoplatnených cestách bez diaľničnej známky pritom hrozí vodičom pokuta od 100 do 500 eur a v blokovom konaní od 50 do 200 eur. Diaľničiari motoristov upozorňujú aj na to, aby si pri kúpe elektronickej známky dali pozor na správnosť zadaného evidenčného čísla vozidla. Ak totiž omylom zadajú iné a nevšimnú si to, kúpia známku inému motoristovi a im hrozí pokuta.
 
Skontrolovať si ho môžu aj na doklade o úhrade, či už emailovom alebo papierovom,“ priblížila Žgravčáková. Ak si motorista kupuje eznámku na čerpacej stanici, nesprávne číslo auta môže do 15 minút opraviť v systéme.

Prečítajte si aj

Back to top button