Cestná doprava

Vodičom bez e-známok sa pokuty neodpustia, budú ale nižšie a jednorazové

Približne 100 000 prehreškov od domácich vodičov za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky a ďalších zhruba 150 000 od vodičov zo zahraničia.

Taký je aktuálny stav, ktorý by podľa súčasne platných predpisov znamenal, že štát by od týchto motoristov mohol vybrať pokuty vo výške 20 miliónov eur.
 
To by však bolo podľa ministerstva dopravy neprijateľné a niektoré domácnosti by to mohlo zaťažiť pokutami v tisíckach eur. Rezort preto navrhuje viaceré zmeny v zákone o elektronickej diaľničnej známke, ktorý by chcel ešte tento týždeň odoslať do medzirezortného pripomienkového konania. 
 
„Mojou osobnou snahou bude v čo najkratšej dobe, pokiaľ nebudú nejaké závažné pripomienky, dostať tento zákon do vlády a potom po dohode prípadne aj s našimi partnermi do skráteného legislatívneho konania,“ avizoval minister dopravy Roman Brecely (#Sieť) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
 
V rámci zmien sa tak má znížiť pokuta zo súčasných 300 eur na 150 eur. Zároveň sa má upraviť periodicita pokutovania vodičov. To znamená, že ak teraz získal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej.
 
Ak ale motorista zaplatí pokutu do 15 dní, zníži sa mu na 100 eur. „To je motivačný aspekt, ktorým by sme chceli motoristov motivovať,“ opísal Michal Halabica z Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). V prípade, že by mal motorista dostať aj druhú pokutu, ale kúpi si ročnú diaľničnú známku v hodnote 50 eur, táto druhá pokuta sa mu odpustí.
 
Zákon chce ministerstvo nastaviť tak, aby tieto nové pravidlá platili aj spätne na všetkých motoristov, ktorí jazdili bez diaľničnej známky od 1. februára tohto roka.
 
„Všetci, ktorí sú od 1. februára dodnes v systéme a ktorí porušovali zákon tým, že ich vozidlá neboli vybavené elektronickou diaľničnou známkou, budú pokutovaní. Ale nie v periodicite 24 hodín, ale dostanú jednorazovú pokutu 150 eur,“ opísal minister.
 
Čiže, ak podľa pôvodných pravidiel jazdil motorista bez diaľničnej známky napríklad desať dní a hrozila mu pokuta 3000 eur, po novom dostane len jednorazovú pokutu 150 eur.
 
Systém elektronických diaľničných známok a kontrola ich používania je pritom podľa ministerstva dopravy plne funkčná. Rezort sa chce ešte venovať aj možnostiam, ako opraviť chybu pri nesprávnom zadaní údajov počas kúpy diaľničnej známky.
 
Zároveň chce rezort tiež využiť predsedníctvo Slovenska v Rade EÚ na predloženie návrhu, na základe ktorého by sa mohli na slovenských cestách pokutovať za jazdu bez diaľničnej známky aj zahraničné vozidlá. 

Prečítajte si aj

Back to top button