Cestná doprava

Chodci a cyklisti už môžu prechádzať cez bratislavský Starý most

Cez novopostavený Starý most v Bratislave môžu od včerajšieho dňa prechádzať chodci a cyklisti.

Po Štúrovej ulici môžu zas v jednom smere jazdiť autá. Kolaudačné rozhodnutia na stavebné objekty na petržalskej strane, samotný Starý most a Štúrovu ulicu od dotknutých úradov totiž nadobudli právoplatnosť. Električky s cestujúcimi by mali cez Starý most začať jazdiť až od júla.
 
Podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala je to veľká udalosť, keďže Starý most je pre verejnosť sprístupnený opäť po zhruba 900 dňoch. „Pamätáme si všetci, keď na Štúrovej ulici rástli paradajky, stavba stála, vyzeralo to tak, že Bratislava nebude mať ani most, budeme vracať 70 miliónov eur a pôjdeme do nútenej správy. V takomto stave sme prezvali projekt,“ uviedol primátor. Ako tvrdí, zavedením trojzmennej prevádzky či zriadením dvoch zhotovísk sa nakoniec podarilo stavbu včas dokončiť.
 
Starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík upozornil, že časť hlavného mesta v okolí Štúrovej ulice bola pre stavbu takmer tri roky mŕtva a mnohé miestne prevádzky preto skrachovali. „Opäť sa potvrdilo to, že keď sa púšťa ktokoľvek do takýchto projektov, je dôležité, aby boli poriadne pripravené, aby sa projekty nemenili počas výstavby. Tu sa to stalo, a to bolo príčinou celého sklzu, ktorý tu vznikol,“ skonštatoval Števčík.
 
Starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan víta, že budú môcť peší i cyklisti opäť prechádzať cez Starý most z jednej strany mesta na druhú. Ako však podotkol, Petržalčania budú úplne spokojní až vtedy, ak začne električka cez Starý most jazdiť a pôjde až do Janíkovho dvora. „Túto časť považujeme za úspešne dokončenú, ale s nádejou sa dívame do ďalších dvoch rokov, aby sme tu električku dotiahli ďalej,“ skonštatoval.
 
Začiatkom mája Bratislavský samosprávny kraj, ako špeciálny stavebný úrad pre mestské dráhy, informoval, že začal kolaudáciu električkovej dráhy na Starom moste a v Petržalke. Ústne pojednávanie spojené s miestnym zisťovaním je určené na 26. mája. Električky s cestujúcimi by tak mohli cez bratislavský Starý most do Petržalky začať jazdiť v prvé júlové dni. O niekoľko dní skôr by však už mohli prejsť cez Štúrovu ulicu.
 
Prestavbu bratislavského Starého mosta po dvoch rokoch od jej začatia ukončili v polovici decembra minulého roka. Konzorcium troch firiem projekt realizovalo za 58,8 milióna eur bez DPH. Na financovaní projektu sa 85 percentami podieľala Európska únia, desiatimi percentami štát a piatimi percentami mesto. Aby ho eurofondy preplatili, museli ho dokončiť do konca roka 2015. 
 
Starý most však doteraz ešte verejnosti sprístupnený nebol. Mesto muselo najprv požiadať o začatie kolaudačných konaní. Prvá kolaudácia týkajúca sa objektu Starého mosta sa začala 20. januára, následne boli podané návrhy na vydanie kolaudačného rozhodnutia aj na ostatné objekty. 
 
Dokopy je to viac ako 140 objektov, ktoré sú rozdelené do desiatich kolaudačných konaní. Kolaudujú ich štyri úrady – špeciálny stavebný úrad hlavného mesta, bratislavská mestská časť Petržalka, BSK ako špeciálny stavebný úrad a Okresný úrad Bratislava.

Prečítajte si aj

Back to top button