Cestná doprava

Obchvat Bánoviec nad Bebravou dokončia do 31. augusta

Úsek rýchlostnej cesty R2 Ruskovce – Pravotice, ktorý je zároveň obchvatom Bánoviec nad Bebravou, dokončí zhotoviteľ do 31. augusta tohto roka.

Približne v tomto termíne by ho aj mali začať využívať motoristi. Uviedol to dnes pre TASR generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Róbert Auxt počas štatutárneho kontrolného dňa výstavby tohto úseku rýchlostnej cesty v Trenčianskom kraji.
 
„Momentálne neidentifikujeme žiadne výrazné ťažkosti, čo sa týka dokončenia tejto stavby,“ skonštatoval Auxt s tým, že národní diaľničiari predpokladajú, že úsek odovzdajú do užívania motoristom koncom augusta alebo začiatkom septembra tohto roka.
 
Prvý úsek rýchlostnej cesty v Trenčianskom kraji mali pôvodne Inžinierske stavby, a.s., so sídlom v Košiciach dokončiť minulý mesiac. Dôvodom niekoľkomesačného zdržania ukončenia stavby bolo podľa Auxta dočasné napojenie úseku na cestu I/9. „Takže nebolo to na strane staviteľa, ale je to z toho dôvodu, že plynulo sa nebude prechádzať do úseku Mníchova Lehota – Ruskovce, ktorého výstavba bude pozdržaná približne do roku 2019. Takže kvôli zvýšeniu bezpečnosti a napojenia sa na I/9,“ ozrejmil. 
 
S výstavbou asi do desať kilometrov dlhého prvého úseku rýchlostnej cesty R2 v Trenčianskom kraji začali Inžinierske stavby Košice začiatkom marca 2014. Nachádzať sa na ňom bude 13 mostov a realizovaný bude v polprofile. Projekt za 88,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) má byť spolufinancovaný z eurofondov a štátneho rozpočtu.
 
Po výstavbe obchvatu Bánoviec nad Bebravou by mal nasledovať úsek Mníchova Lehota – Ruskovce. Po ňom by to mali byť úseky D1 – Mníchova Lehota, Pravotice – Dolné Vestenice, Dolné Vestenice – Nováky a Nováky – Žiar nad Hronom. Investičný riaditeľ NDS Vladimír Drienovský nevedel dnes špecifikovať v akom termíne sa budú ďalšie úseky R2 stavať, keďže prebiehajú strategické jednania. Rovnako nevedel povedať ani z akých zdrojov. „Peniaze dávame na prípravu, to znamená, že dokumentácia k územnému rozhodnutiu, k stavebnému povoleniu. To sa súťaží, tam sa pracuje. Tento posledný úsek Mníchova Lehota – Ruskovce je v podstate v záverečnej fáze prípravy dokumentácie pre stavebné povolenie, ale na to, že kedy sa tu bude stavať, na to neviem v tomto momente odpovedať,“ dodal.  

Prečítajte si aj

Back to top button