Cestná doprava

Na výstavbu D3 na Kysuciach pôjde z EÚ ďalších 87,4 milióna eur

Na výstavbu úseku diaľnice D3 na Kysuciach dostane Slovensko ďalších 87,4 milióna eur z Európskej únie.

Konkrétne z finančného nástroja CEF (Nástroj na prepojenie Európy).
 
Zvyšná časť tohto úseku D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec bude podľa hovorkyne Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Michaely Michalovej spolufinancovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. „Predpokladaná výška prostriedkov z Kohézneho fondu je takmer 92 miliónov eur,“ vyčíslila Michalová.
 
Na výstavbu tohto úseku diaľnice D3 prebieha v súčasnosti súťaž. Diaľničiari už otvorili obálky z ponukami uchádzačov. Najlacnejšiu predložilo združenie firiem Strabag, PORR a Hochtief, a to vo výške 239,1 milióna eur bez DPH. Táto cena je však vyššia, ako pôvodne odhadovaná cena NDS, ktorá ju predpokladala vo výške 199,1 milióna eur bez DPH.
 
Ponuky momentálne podľa Michalovej vyhodnocuje komisia. „Najnižšia ponuka na výstavbu predmetného úseku je nad predpokladanou hodnotou zákazky, sústredíme sa preto prioritne na to, aby bolo s peniazmi nakladané hospodárne a efektívne,“ dodala hovorkyňa.
 
Po vyhodnotení cenových ponúk vyzve podľa jej slov Národná diaľničná spoločnosť úspešného uchádzača na poskytnutie riadnej súčinnosti potrebnej na uzatvorenie zmluvy.  

Prečítajte si aj

Back to top button