Cestná doprava

Zimnú údržbu zabezpečuje v Košickom kraji 14 pracovísk správy ciest

Košický samosprávny kraj (KSK) je na príchod zimy pripravený. Správa ciest (SC) KSK sleduje vývoj počasia aj za pomoci 38 meteostaníc rozmiestnených na cestách v celom kraji.

Cestári podľa hovorkyne KSK Zuzany Bobríkovej prvýkrát zasahovali 4. októbra v noci, kedy posýpali cestu cez horský priechod Dobšinský kopec. Zimnú údržbu zabezpečuje v kraji 14 pracovísk správy ciest.
 
„SC KSK má na zabezpečenie úloh zimnej údržby ciest k dispozícii vlastnú techniku – 65 sypačov, 23 traktorov, šesť autogrédrov, osem snehových fréz, 27 nakladačov, šesť nákladných áut s pluhom. Na jednotlivých pracoviskách je pripravených viac ako 3600 ton chemického posypového materiálu a 15.600 ton inertného posypového materiálu rôznych frakcií, pričom z celkového počtu 65 sypačov je posýpacími nadstavbami už momentálne vybavená polovica z nich. Pre kalamitné situácie má SC KSK uzatvorené zmluvy na poskytnutie techniky externými dodávateľmi,“ uviedla Bobríková.
 
Najväčšie zimné výkony, ako aj najvyššie náklady si podľa nej nevyžadujú snehové dni, ale najmä dni, ktoré sa teplotne pohybujú okolo nuly. Vtedy sa za pomerne krátky čas vytvára poľadovica hlavne na tienistých miestach a v blízkosti vodných tokov a nádrží.
 
Správa ciest SC KSK zabezpečuje zimnú údržbu 1922 kilometrov (km) ciest II. a III. triedy a na základe zmluvy so Slovenskou správou ciest a Národnou diaľničnou spoločnosťou ďalších 264 km ciest I. triedy v okresoch Michalovce, Rožňava a Trebišov.
 
„Aj na začiatku aktuálneho zimného obdobia upozorňujeme vodičov na opatrnosť a ohľaduplnosť pri jazde, na prispôsobenie štýlu jazdy zimným podmienkam. Ani pri plnom nasadení techniky a zamestnancov nie je možné jedným výjazdom k všeobecnej spokojnosti ošetriť cesty v celom Košickom kraji,“ pripomenul riaditeľ SC KSK Zoltán Bartoš.
 
Správa ciest KSK upozorňuje aj na zákaz chemického posypu na horských priechodoch Soroška a Dobšinský. „Z tohto dôvodu v prípade sneženia, ako aj v prípade tvorby poľadovice, môžu byť tieto úseky ciest uzavreté pre nákladnú dopravu na nevyhnutné časové obdobie potrebné na zásah údržby,“ dodala Bobríková.

Prečítajte si aj

Back to top button