Cestná doprava

Mesto Bratislava navrhuje v budúcom roku zvýšiť rozpočet na cesty a cyklotrasy

Mesto Bratislava navrhuje v roku 2017 dať viac financií do oblasti verejnej infraštruktúry.

Samospráva sa chce zamerať na rozvoj cestnej a pešej infraštruktúry i na rozširovanie cyklotrás. Počíta s tým v návrhu budúcoročného rozpočtu, ktorý môže teraz pripomienkovať verejnosť a následne budú o ňom v decembri rozhodovať mestskí poslanci. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.
 
V návrhu rozpočtu na rok 2017 sa na výstavbu a opravu cestnej a pešej infraštruktúry počíta so sumou 14 miliónov eur. Tieto financie sú spojené najmä s opravami miestnych komunikácií, zastávok MHD, chodníkov a priechodov pre chodcov, vrátane bezbariérových úprav. V tejto sume sú zahrnuté aj bežné výdavky spojené s opravami výtlkov, opravami dlažby, výmenou uličných vpustov či kanalizačných poklopov.
 
„V návrhu rozpočtu počítame s navýšením zdrojov vo všetkých oblastiach, naše cesty a chodníky nevynímajúc, pretože chceme bezpečné a zároveň kvalitné komunikácie. Na budúci rok sme navýšili zdroje v tejto oblasti o viac ako tri milióny eur,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.
 
Mesto chce napríklad zrekonštruovať podchod na Dolnozemskej i Rusovskej a repasovať pohyblivé schody na Trnavskom mýte. V minulom roku bolo na výstavbu a opravu cestnej infraštruktúry schválených 10,4 milióna eur. Návrh rozpočtu na rok 2017 tak predstavuje navýšenie o 3,6 milióna eur.
 
„V návrhu rozpočtu sa tiež zameriavame aj na rozširovanie cyklotrás, pretože ak chceme mať z Bratislavy mesto, ktoré preferuje alternatívne druhy dopravy oproti automobilovej, musíme vytvoriť aj podmienky na jej rozvoj,“ skonštatoval Nesrovnal s tým, že na udržiavanie a  rozširovanie cyklotrás na budúci rok navrhli navýšenie rozpočtu o 86.000 eur priamo z rozpočtu mesta a o takmer pol milióna eur zo zdrojov EÚ.
 
V budúcom roku je na výstavbu a údržbu cyklotrás navrhnutých 506.000 eur z programu Verejná infraštruktúra a ďalších 460.000 eur v programe Efektívna a transparentná samospráva (podprogram Rozvojové a EÚ projekty). V roku 2016 bol na rozvoj cyklotrás schválený rozpočet so sumou 420.000 eur.
 
Kapitálové výdavky v tejto oblasti budúcoročného návrhu rozpočtu sa zameriavajú  na dobudovanie rozpracovanej cyklotrasy Starohájska, realizáciu nových cyklotrás – Alstrova na Peknej ceste a Rožňavská v úseku Tomášikova pri železničnom nadjazde. Taktiež aj na spracovanie projektových dokumentácií na nové cyklotrasy Rožňavská v úseku železničný nadjazd – Zlaté piesky a Zlaté piesky – Vajnory, Mlynská dolina – Lesopark, Trnavská – Bajkalská a cyklotrasa Košická.
 
Bratislava plánuje v roku 2017 hospodáriť s rozpočtom v celkovej výške 339.143.936 eur.

Prečítajte si aj

Back to top button