Cestná doprava

Nemecko pripravuje reálny test elektrických kamiónov na diaľniciach

Na dvoch úsekoch nemeckých diaľnic sa má najneskôr koncom roka 2018 začať s testovaním hybridných elektricko-dieselových kamiónov, ktorým budú elektrinu dodávať troleje nad vozovkou. Testovacie úseky majú byť dlhé 12 kilometrov každý.

Spolkové ministerstvo životného prostredia podporuje projekt s cieľom dosiahnuť ekologickejšiu prepravu nákladov. 
 
Podľa hovorcu ministerstva podrobnosti o oboch testovacích úsekoch zverejnia najskôr začiatkom februára. V prvej etape sa mali spolkové krajiny uchádzať o pridelenie úsekov a ako sa agentúra DPA dozvedela od nemenovaných zdrojov zvnútra projektu, zvíťazili Šlezvicko-Holštýnsko a Hessensko. Po oficiálnom vyhlásení víťazov tendra prídu na rad spoločnosti, ktoré budú súťažiť o výstavbu potrebnej infraštruktúry. Pilotná prevádzka by sa mala začať najneskôr do konca roka 2018.
 
Východiskovou témou projektu je otázka, ako zvládnuť rastúcu ekologickú záťaž spôsobenú čoraz väčšou intenzitou nákladnej dopravy. Podľa jednej z prognóz spolkovej vlády do roku 2030 bude železnica predstavovať len pätinu nárastu objemu nákladnej dopravy, väčšina tovarov sa bude prepravovať po cestách. Riešením by mohli byť práve elektrické kamióny, ak elektrická energia bude pochádzať z obnoviteľných zdrojov.
 
Elektrina z trolejov na rozdiel od akumulátorov dokáže zásobovať vozidlá na dlhých trasách. Podobne ako v prípade vlakov bude potrebné pozdĺž diaľnic vybudovať stĺpy. Od miesta, kde sa vedenie skončí, do cieľa budú kamióny používať dieselové motory. Takéto hybridné kamióny už niekoľko rokov testuje Siemens vo svojom areáli, nový projekt znamená test v praxi.

Prečítajte si aj

Back to top button