Cestná doprava

Záhorská Bystrica žiada v prípade linky do Dúbravky iný postoj mesta

Predstavitelia bratislavskej Záhorskej Bystrice apelujú na magistrát hlavného mesta, aby prehodnotil svoj postoj k zriadeniu autobusovej linky, ktorá by mestskú časť spájala s Dúbravkou a električkovou radiálou.

Mesto prevádzkovanie tejto linky podmieňuje finančnou spoluúčasťou mestskej časti, to však Záhorská Bystrica považuje za neopodstatnené.
 
Starosta Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa zdôrazňuje v tejto súvislosti demografické zmeny i navýšenie príspevku mestskej časti v rámci príjmov hlavného mesta. Konkrétne poukazuje na to, že kým v roku 2005 prispelo 2627 obyvateľov Záhorskej Bystrice zo svojich daní do mestskej pokladnice sumou 859.311 eur, v roku 2016 prispelo mestu z výnosov daní 4930 obyvateľov sumou 1 470 582 eur.
 
„Napriek zdvojnásobneniu počtu obyvateľov a zdvojnásobneniu daňových príjmov do mestskej pokladnice, sú služby, ktoré mesto poskytuje Záhorskej Bystrici v oblasti dopravy, nezmenené. Tak ako v roku 2005, aj v roku 2016 zabezpečuje spojenie Záhorskej Bystrice s centrom hlavného mesta linka č. 37, s obmedzeným napojením na električkové radiály, no zároveň so zvýšením počtu cestujúcich v súvislosti s trasovaním niektorých spojov až do Marianky,“ skonštatoval Krúpa. Je presvedčený, že pri porovnaní nákladov na prevádzkovanie novej linky a sumy, ktorou Bystričania prispievajú mestu zo svojich daní, dokáže mesto náklady pokryť i bez ďalšieho finančného príspevku mestskej časti.
 
Krúpa zároveň zdôraznil, že potreba priameho spojenia mestskej časti so zastávkou električiek v Dúbravke je čoraz naliehavejšia. Argumentuje dynamickým nárastom obyvateľov mestskej časti i využívaním trasy do Dúbravky, ktorú mnoho Bystričanov využíva na ceste do školy či do práce.
 
Magistrát však naďalej trvá na tom, že o zavedení novej linky smerujúcej zo Záhorskej Bystrice do Dúbravky bude možné rokovať len v prípade finančnej spoluúčasti mestskej časti na prevádzkových nákladoch. „Zriadenie novej autobusovej linky by znamenalo zvýšenie poskytovaného finančného príspevku z rozpočtu hlavného mesta pre DPB približne o 500 000 eur,“ informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer. Pripomenula tiež, že mesto už na začiatku toho roka vyšlo v ústrety požiadavke mestskej časti týkajúcej sa zvýšenia frekvencie spojov linky č. 37.

Prečítajte si aj

Back to top button