Cestná doprava

Na zlúčenie SSC s NDS sa vytvorila na ministerstve dopravy komisia

Na zlúčenie Slovenskej správy ciest (SSC) a Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) vytvorilo ministerstvo dopravy pod vedením Árpáda Érseka (Most-Híd) komisiu.

Tá podľa hovorkyne rezortu Karolíny Duckej posudzuje všetky podstatné aspekty tohto procesu.
 
„Samotný termín zlúčenia bude záležať od záverov tejto komisie a odborných posudkov, ktoré bude nutné v súvislosti so zlúčením spoločností vykonať,“ uviedla Ducká pre TASR.
 
Cieľom ministerstva je podľa jej slov to, aby už budúcoročnú zimnú údržbu zabezpečovala jedna spoločnosť, ktorá vzíde zo zlúčenia SSC a NDS. „Definitívne to však budeme môcť potvrdiť, až keď budú k dispozícii všetky odborné stanoviská,“ avizovala hovorkyňa.
 
O tom, že zvažuje zlúčenie týchto dvoch spoločností, začal minister hovoriť v novembri minulého roka. Obidve firmy spadajú pod ministerstvo dopravy, NDS má na starosti diaľnice a rýchlostné cesty a SSC zase cesty I. triedy.
 
Na investície majú pritom obidve spoločnosti v rozpočte na tento rok naplánovanú sumu 69,8 milióna eur. Ide o financie mimo eurofondových zdrojov. V porovnaní s rokom 2016 je to zvýšenie o 32,5 milióna eur. Dôvodom takéhoto nárastu je zvýšenie financií pre SSC, ktoré sú potrebné na prípravu eurofondových projektov na výstavbu ciest.
 
Na údržbu a opravy ciest majú obidve spoločnosti na tento rok naplánovanú sumu takmer 65 miliónov eur. V porovnaní s rokom 2016 však ide o zníženie o 4,73 milióna eur. Dôvodom poklesu je zníženie financií z rozpočtu pre NDS na údržbu a opravy.

Prečítajte si aj

Back to top button