Cestná doprava

Predseda BSK P. Frešo bude rokovať o prioritách pri výstavbe D4

Proces prípravy a výstavby nultého diaľničného obchvatu Bratislavy D4 by sa mal zaradiť do Zásobníka projektov v rámci Operačného programu doprava.

Na výstavbu obchvatu by tak mohla Národná diaľničná spoločnosť (NDS) čerpať prostriedky z fondov Európskej únie. Na zabezpečenie tejto úlohy splnomocnilo regionálne zastupiteľstvo predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša na dnešnom rokovaní.

Investor NDS ráta so začiatkom výstavby v roku 2014 a s jej ukončením v roku 2019. Nový úsek bude napojený od diaľnice D2, prejde cez Dunaj pod Slovnaftom, obchádza zo západu územie obcí Rovinka, Most pri Bratislave, Zálesie a Ivanka pri Dunaji. Po križovaní cesty I/61 sa popri Šúrskom kanáli napája na diaľnicu D1. Úsek je navrhnutý v dvoch variantoch.

Pri oboch sa ráta s výstavbou dvoch hĺbených tunelov pri Zálesí a Ivanke pri Dunaji v celkovej dĺžke 900 metrov, ôsmich križovatiek a 42 mostov v dĺžke 5852 metrov, z ktorých najdôležitejší je most cez Dunaj s dvoma estakádami v Jarovciach a Podunajských Biskupiciach v dĺžke 1896 metrov. Celkové náklady na tieto dva varianty rátajú s výdavkami vo výške 680,2 respektíve 692,7 milióna eur.
 

Prečítajte si aj

Back to top button