Cestná doprava

Úsek diaľnice D1 pri Levoči začnú stavať v pondelok

Úsek diaľnice D1 pri Levoči Jánovce – Jablonov sa začne stavať v pondelok 20. júna.

Deväťkilometrový úsek postaví za 59,9 milióna eur konzorcium firiem Združenie Jánovce – Jablonov, teda spoločnosti Váhostav – SK, a. s., a Bögl a Krýsl, k. s., a to do 30 mesiacov od začatia výstavby. Zmluvu na výstavbu tejto časti diaľnice dnes v Bratislave podpísali Národná diaľničná spoločnosť (NDS), a. s., a predstavitelia konzorcia.
      
„Racionálnou a férovou súťažou sme získali možnosť využiť prostriedky pridelené na výstavbu tohto úseku na výstavbu ďalších úsekov diaľnice D1 a za cenu troch kilometrov postavíme štyri kilometre novej diaľnice. Podobné úspory očakávame aj pri ďalších tendroch na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest,“ povedal dnes pri podpísaní zmluvy šéf rezortu dopravy Ján Figeľ (KDH).
      
Ako ďalej upozornil minister, výstavba tohto úseku bude o 40 % lacnejšia, ako keby mala byť postavená cez projekt verejno-súkromného partnerstva (PPP). Zároveň aj dohodnutá zmluvná cena, teda 59,9 milióna eur, je viac ako o 30 % nižšia ako predpokladaná hodnota zákazky. Tá bola stanovená na úrovni 94,35 milióna eur. „Väčšinu z tejto ceny zaplatí Európska únia, občania SR zaplatia menej ako 30 miliónov eur,“ vyzdvihol minister.
      
Súčasťou stavby je 10 mostov, križovatka Spišský Štvrtok, dve protihlukové steny a oplotenie v celom rozsahu diaľnice. Po dokončení druhej časti celého 18-kilometrového úseku nová diaľnica preberie všetku tranzitnú dopravu, čím uvoľní existujúce cesty na účely regionálnej a vnútroregionálnej dopravy.
 

Prečítajte si aj

Back to top button