Cestná doprava

Diaľničné prepojenie s Poľskom by malo byť hotové do roku 2019

Najpripravenejším a zároveň prioritným dopravným prepojením Slovenska s Poľskom je diaľnica D3 od Žiliny k poľskej hranici.

„V najbližších troch rokoch plánujeme rozostavať všetky úseky na tejto diaľnici, momentálne sú vyhlásené súťaže na dva úseky,“ zdôraznil minister dopravy Ján Počiatek na stretnutí so svojim poľským náprotivkom Sławomirom Nowakom na dnešnom výjazdovom rokovaní predstaviteľov slovenskej a poľskej vlády v Poprade.
      
Kompletné spojenie na tejto trase by malo byť pritom hotové do konca roka 2019. „Kritický úsek Svrčinovec – Skalité, kde súčasná cesta nie je uspôsobená na kamióny, by mali vodiči využívať už v roku 2016,“ avizoval šéf slovenského rezortu dopravy.
      
Výstavba momentálne prebieha aj na poľskej strane a spojenie s rýchlostnou cestou S69 by malo byť hotové do konca tohto roka. Poľský minister dopravy, výstavby a morského hospodárstva Sławomir Nowak zdôraznil význam výstavby za slovenskou hranicou a ocenil dosiahnutý pokrok.
      
Ministri v súvislosti s prípravou na spoločnú slovensko-poľskú kandidatúru na usporiadanie zimných olympijských hier v roku 2022 rokovali aj o budovaní ďalších úsekov ciest. Ide predovšetkým o rýchlostnú ceste R3 naprieč Oravou a R4 na východe Slovenska. Obaja rezortní partneri sa zhodli, že vzhľadom na terénne podmienky je severo-južný ťah R4 najvhodnejším prepojením Poľska a východu Slovenska. „Pokiaľ bude zabezpečené financovanie, vieme toto spojenie dokončiť do roku 2020,“ priblížil Počiatek.
      
Ministri rokovali aj o zmodernizovaní železničného spojenia miest Žilina a Zwardoň. Dohodli sa aj na spoločnom stretnutí správcov železničnej a diaľničnej infraštruktúry, ktorého témou bude príprava spoločného plánu prác na skvalitnení cezhraničnej infraštruktúry.
 

Prečítajte si aj

Back to top button