Cestná doprava

ÚVO už začalo konanie pri námietke za nízku cenu na úseku D3 pri Žiline

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už začal konanie o námietkach v prípade súťaže na výstavbu diaľnice D3 pri Žiline.

Konkrétne ide o úsek Žilina, Strážov – Žilina, Brodno, pri ktorom predložila najnižšiu cenu firma Skanska, a to približne 190 miliónov eur. Konanie o námietkach sa začalo 31. januára a ÚVO o tom informoval vo vestníku verejného obstarávania. 
      
Ešte začiatkom januára tohto roku denník Hospodáske noviny (HN) uviedol, že námietku k tejto súťaži podali firmy Eurovia a Hochtief, ktoré spoločne predložili druhú najnižšiu cenu – takmer 255 miliónov eur. Nepozdáva sa im príliš nízka cena spoločnosti Skanska. „Konkurent v tomto prípade verejnému obstarávateľovi predložil mimoriadne nízku cenu v porovnaní s priemerom ostatných predložených cien,“ povedal vtedy pre denník hovorca firmy Hochtief Michal Talián.
      
Spoločnosť Skanska však reagovala s tým, že cenotvorba firmy je štandardná a ponúkané ceny obsahujú všetky potrebné náklady na zhotovenie diela v kvalite a v čase. Štát pôvodne odhadoval, že tento diaľničný úsek na severe Slovenska postaví za takmer 284 miliónov eur. Cesta by sa mala podľa predpokladov stavať približne tri roky. Úsek je dlhý 4,25 kilometra a majú sa na ňom nachádzať štyri mosty a tunel s názvom Považský Chlmec. Okrem toho je na ňom aj 1,4-kilometrová estakáda ponad Hričovskú priehradu.
 

Prečítajte si aj

Back to top button