Cestná doprava

Diaľničiari hľadajú stavebný dozor na obchvat Žiliny za 6,4 milióna eur

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) hľadá stavebný dozor na úsek diaľnice D1, ktorý má tvoriť južný obchvat Žiliny.

Diaľničiari odhadujú cenu zákazky vo výške 6,4 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) a oznámenie o vyhlásení tendra už zverejnili vo vestníku verejného obstarávania. Záujemcovia sa môžu do súťaže zapojiť do 20. mája tohto roku. Pri vyhodnocovaní víťazného uchádzača na dozor tejto časti cesty z Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku bude rozhodujúcim kritériom ekonomicky najvýhodnejšia ponuka.
 
V rámci nej bude mať najvýraznejšiu váhu navrhovaná cena, potom sa bude prihliadať na dennú sadzbu na kľúčového odborníka, a tiež na dennú sadzbu na nekľúčového odborníka. Zákazka má byť stanovená na dobu 200 dní. Výstavba na tomto úseku diaľnice D1 sa oficiálne spustila ešte vo februári tohto roku. Cestu stavia združenie firiem Doprastav, Strabag, Váhostav-SK a Metrostav. Diaľnica bude spolufinancovaná z rozpočtu Európskych spoločenstiev – Kohézneho fondu a zo štátneho rozpočtu.
      
Cena za diaľnicu je 427,2 milióna eur bez DPH. Štát pritom pôvodne odhadoval, že tento úsek diaľnice D1 postaví za 487,6 milióna eur. Vyše 11-kilometrový úsek by sa mal stavať štyri roky. Nachádzať sa na ňom má 11 mostov a dva tunely. Jeden je tunel Ovčiarsko, ktorý je dlhý 2,37 km a druhý je tunel Žilina s dĺžkou 687 metrov. Cesta má po dobudovaní odľahčiť dopravu v regióne. Štát odhaduje, že v roku 2038 bude v úseku jazdiť 30.420 áut za 24 hodín.
 

Prečítajte si aj

Back to top button