Cestná doprava

Priemyselný park Nitra – Sever bude do konca roka priamo napojený na cestu R1

Priemyselný park Nitra – Sever bude do konca tohto roka priamo napojený na rýchlostnú cestu R1.

Stavebné práce na projekte Priemyselná zóna Nitra – Mlynárce – napojenie na R1, mimoúrovňová križovatka, 1. etapa sa dnes oficiálne začali. „Financovanie projektu je zabezpečené zo strany štátu, ktorý pridelil na túto investíciu financie. Sú tam určité stavebné objekty, ktoré zabezpečí mesto Nitra, no náš podiel je minimálny,“ skonštatoval primátor Nitry Jozef Dvonč.
 
Dcérska spoločnosť Ministerstva hospodárstva SR MH Invest, s.r.o., na základe výsledkov verejného obstarávania uzatvorila zmluvu s dodávateľom stavby, firmou STRABAG, s.r.o. Hodnota investície predstavuje 3,478 milióna eur vrátane DPH.  
      
Súčasťou stavebných prác bude realizácia prekládok inžinierskych sietí, plynu, optických káblov, úprava koryta potoka, zrealizované budú dva mosty a jedna veľká kruhová križovatka napojená dvoma vetvami na jestvujúcu komunikáciu R1, informoval Martin Martinák, riaditeľ oblasti Západ, z firmy STRABAG. Podľa jeho slov budú všetky práce realizované kontinuálne, bez dopravných obmedzení na rýchlostnej komunikácii.
 
„V prvej etape výstavby by mal byť rozšírením komunikácie R1 vybudovaný napájací pruh v smere od Banskej Bystrice na Trnavu, ktorý by viedol priamo do priemyselného parku. Napojenie priemyselného parku s komunikáciou R1 z opačného smeru, od Bratislavy, je plánované v ďalších dvoch etapách výstavby,“ konštatoval Martinák. Podľa Dvonča budú musieť byť ďalšie dve etapy výstavby riešené z prostriedkov Európskej únie. „Uvidíme, či bude výzva ešte v tomto plánovacom období, alebo sa bude čakať na nové plánovacie obdobie. No v každom prípade by sme chceli, aby bolo napojenie priemyselnej zóny na rýchlostnú cestu kompletne doriešené.“
      
Mesto sa o priame napojenie priemyselného parku Sever na rýchlostnú cestu R1 usiluje už niekoľko rokov. „Táto stavba sa pripravovala päť rokov,“ povedal Dvonč. Podľa jeho slov je súčasná prístupová cesta do priemyselného parku z kruhového objazdu pri Dražovciach mimoriadne preťažená, čo potvrdil aj Ján Baran zo spoločnosti Nitra Invest, ktorá vlastní pozemky v priemyselnom parku. „Všetci potenciálni investori, s ktorými rokujeme, sa pýtajú na možnosť priameho napojenia na R1. V súčasnosti v dopravnej špičke trvá aj pol hodinu, kým sa podarí vozidlám vyjsť z parku, takže toto nové napojenie všetci vítajú,“ skonštatoval.
 

Prečítajte si aj

Back to top button