Cestná doprava

Nemecko plánuje na diaľnici A9 testovaciu trať pre autonómne vozidlá

V Nemecku má už čoskoro vzniknúť testovacia trať pre autonómne vozidlá a prvé opatrenia v rámci pilotného projektu Digitálna testovacia oblasť – diaľnica.

„Na diaľnici A9 v Bavorsku vytvoríme testovaciu trať,“ povedal nemecký minister dopravy Alexander Dobrindt. Informoval o tom denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Trať má byť technicky vybavená tak, aby umožňovala komunikáciu medzi cestou a vozidlom, ako aj medzi vozidlami navzájom.
 
„Budú tam môcť jazdiť automobily s asistenčnými systémami a neskôr aj úplne automatizované vozidlá,“ povedal minister. „Nemecký automobilový priemysel sa môže stať svetovou špičkou aj v oblasti digitálneho vozidla.“ Dobrindt tak stavil na nezávislosť od spoločností ako Google, aby sektor mohol v spolupráci s vedeckými inštitúciami vyvinúť vlastné sieťové a komunikačné platformy. 
      
„Nemeckí výrobcovia sa nebudú musieť spoliehať na Google,“ tvrdí minister. Podľa neho je dôležité, aby si Nemecko vybudovalo vlastnú digitálnu suverenitu, nezávislú od USA a Ázie. „Musíme sa vyzbrojiť proti monopolizácii dát,“ zdôraznil Dobrindt.
 

Prečítajte si aj

Back to top button