Cestná doprava

Špekulanti sa snažia lacno skupovať pozemky pod diaľnicou D4

Výstavba veľkého bratislavského obchvatu D4 povedie aj chotárom mestskej časti Bratislava–Vajnory.

Je najvýhodnejšia formou verejno-súkromného partnerstva. „To je jeden z hlavných záverov štúdie realizovateľnosti, ktorú vypracoval medzinárodný poradca pre tento projekt. Štát dnes nemá možnosti financovať túto stavbu z eurofondov či štátneho rozpočtu. V prípade, že by sa výstavba nerealizovala formou PPP, jej začiatok by sa posunul minimálne do budúceho desaťročia,“ priblížil Martin Kóňa z Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.
      
Jedným z predpokladov výstavby D4 je aj úspešný výkup pozemkov pod budúcou diaľnicou. „Zaznamenali sme opakujúce sa informácie o hromadiacich sa neserióznych ponukách na odkúpenie pozemkov dotknutých stavbou D4 inými subjektmi za veľmi nízke ceny. Miestny úrad však výkupom nepoveril žiadnu spoločnosť a jednotlivých vlastníkov bude kontaktovať priamo Národná diaľničná spoločnosť,“ uviedol starosta Vajnôr Ján Mrva.
 
Ako dodal, vlastníci pozemkov si môžu prísť overiť situáciu na Miestny úrad Bratislava Vajnory – referát územného plánu v stránkových hodinách. Aj Národná diaľničná spoločnosť pozýva na informatívne stretnutie ohľadom majetkovoprávneho vyrovnania pozemkov dotknutých výstavbou diaľničného obchvatu D4 a rýchlostnej cesty R7.
 
Stretnutie s vlastníkmi pozemkov dotknutých výstavbou diaľnice D4 sa uskutoční v novom kultúrnom zariadení na Baničovej ulici v stredu 25. marca 2015 o 18.00 h. Na stretnutí budú vlastníci dotknutých pozemkov oboznámení so záberom pozemkov a s postupom pri majetkovoprávnom vyrovnaní.
      
Už dnes sú vydané územné rozhodnutia na všetky úseky diaľnice D4 od Jaroviec až po Raču. Na väčšine úsekov už prebieha majetkovoprávne vyrovnanie a v priebehu roku 2015 chce rezort dopravy skompletizovať aj všetky podklady pre stavebné povolenie. So samotnou výstavbou by sa tak mohlo začať na prelome rokov 2015 a 2016.
      
Diaľničný obchvat D4 a s ním súvisiaca rýchlostná cesta R7 významným spôsobom pomôže všetkým vodičom, ktorí prechádzajú cez hlavné mesto Slovenskej republiky, a zároveň dokáže vyriešiť kritickú dopravnú situáciu v husto osídlenom regióne na juhovýchod od Bratislavy, uzavrel Kóňa.
 

Prečítajte si aj

Back to top button