Cestná doprava

PSK opraví niektoré cesty v havarijnom stave za 3,3 milióna eur

Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyčlenil z úveru od Európskej investičnej banky (EIB) 1,2 milióna eur na 5-% spolufinancovanie alebo nadlimitné výdavky pri projektoch rekonštrukcií mostov a stabilizácii zosuvov či na odstránenie následkov povodní po celom kraji.

Ďalej sa tak môže pokračovať v interpelácií siedmich projektov z Regionálneho operačného programu. Opravovať sa však budú aj cesty v havarijnom stave na 25 úsekoch za viac ako 3,3 milióna eur. Tie pochádzajú z rezervného fondu PSK. V rámci cestnej dopravy bolo z neho zároveň vyčlenených viac ako 520.000 eur na prestavbu Kuzmányho ulice v Prešove.
 
Nevyčerpané výdavky z roku 2014 na tento účel sú vo výške viac ako 653.000 eur a navyše pribudlo 520.000 eur. Cesta by mala spojiť križovatku na Čiernom moste s ulicou Rusínska, ktorá uľahčuje prechod zo starého mesta na sídlisko Sekčov. Z 3,3 milióna na havarijné stavy pôjde najviac prostriedkov do okresu Humenné.
 
Za 640.000 eur tam chcú cestári opraviť štyri úseky ciest, najviac prostriedkov pôjde na úsek medzi Topoľovkou a Karnou. V Prešovskom okrese sa preinvestuje do štyroch úsekov spolu 635.000 eur. V okrese Poprad je to suma 559.000 eur, okrese Bardejov 437.000 eur a v okrese Svidník 381.000 eur. V Staroľubovnianskom okrese pôjde na havarijné stavy troch úsekov ciest 373.000 a vo Vranovskom 285.000 eur. 
      
Ako uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest (SÚC) PSK Vladimír Kozák, v ďalšom období by mali dostať na opravy havarijných stavov ďalších ciest približne 8,3 milióna, pochádzať by mohli znova z úveru EIB. Momentálne má správa a údržba podľa neho pripravených približne 55 najproblémovejších úsekov ciest a keďže sa teraz bude pracovať len na 25, stále bude čo opravovať.
 
V budúcnosti by chceli nakúpiť tiež niekoľko posypových strojov, nakladaciu a drobnú techniku pre SÚC PSK. O tom, ako sa naloží s ďalšími prostriedkami z EIB a či pôjdu práve na cesty, sa však ešte podľa neho bude rokovať.
 

Prečítajte si aj

Back to top button