Cestná doprava

Obchvat Prešova nebude dokončený načas

Cesta od mestskej haly ku ZVL nebude dokončená ani v októbri.

Obchvat Prešova, ktorý má zjednodušiť prejazd smerom z Košíc na Poprad, nebude dokončený načas. Preložku cesty I/68 Prešov odbočka Škultétyho – ZVL nedokončí staviteľ zrejme ani do októbra tohto roka. Slovenská správa ciest (SSC) uvažuje o ďalších krokoch voči zhotoviteľovi.
      
„Termín ukončenia bol jún 2015. Následne na základe problémov s archeológiu a aj pre povodne, ktoré tam boli, sme termín upravili na október 2015. Predlžený bol po vzájomnej dohode investora a zhotoviteľa. K dnešnému dňu osobne vyjadrujem nespokojnosť s postupom prác, pretože práce meškajú už dlhodobejšie. Aj druhý termín je málo pravdepodobný,“ povedal riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest Košice SSC Jozef Fabian. 
      
Dôvodom je podľa neho to, že samotná technológia výstavby hlavného mostného objektu je náročná a vzhľadom na to, v akom štádiu sú práce, je málo reálne zvládnuť to v stanovenom termíne. Fabian nevylučuje ani sankcie voči staviteľovi. Ako informoval námestník úseku investičnej výstavu IVSC SSC Roman Šplíchal, na stavbe sa v pondelok (23.3.) uskutočnil aj kontrolný deň, po ktorom predstavitelia SSC museli konštatovať, že ich predpoklad bol správny. 
      
„Na základe zhodnotenia postupu stavebných prác na stavbe možno s určitosťou konštatovať, že spoločnosť HANT BA DS, a. s., predmetný projekt v upravenej lehote výstavby do 7. októbra 2015 neukončí,“ povedal Šplíchal. V súčasnosti podľa neho tiež prebieha spracovanie analýzy vzniknutého stavu na stavenisku za účelom jeho objektívneho posúdenia, zaujatia stanoviska a následne vykonania ďalších krokov a opatrení v súlade so zmluvou o diele.
      
Investičné náklady sú podľa zmluvy viac ako 32 miliónov eur. Cesta je navrhnutá ako štvorpruhová komunikácia so stredným deliacim pásom, na ľavej strane s chodníkom širokým 1,5 metra. Tento cestný úsek nadväzuje na už zrealizovanú preložku cesty I/68 Prešov Nábrežná komunikácia.
 

Prečítajte si aj

Back to top button