Cestná doprava

Na úseku diaľnice D1 Prešov – Budimír sa začala modernizácia

Na úseku diaľnice D1 Prešov – Budimír a na privádzači Prešov III/068010 sa v týchto dňoch naplno rozbiehajú rekonštrukčné a modernizačné práce za viac ako 12 miliónov eur.

Dĺžka opravovaného úseku je viac ako 19 kilometrov. Stavbu pre Národnú diaľničnú spoločnosť (NDS) realizuje akciová spoločnosť Skanska SK a práce by mali byť ukončené do konca októbra. Projekt je financovaný z Operačného programu Doprava 2007 – 2013 a štátneho rozpočtu. 
      
„Práce budeme realizovať za plnej prevádzky diaľnice. Časti jazdných pásov budú uvoľnené na dlhodobé pracovisko a vyznačené prenosným dopravným značením a dopravnými zariadeniami, čo si bude vyžadovať dôsledné dodržiavanie bezpečnostných zásad a pravidiel cestnej premávky zo strany vodičov,“ vysvetlil oblastný manažér spoločnosti Skanska SK, Závod Cesty, mosty SK, Ivan Gajdoš. 
      
Cieľmi rekonštrukcie diaľnice sú posilnenie bezpečnostných prvkov a celková modernizácia. Počas niekoľkých mesiacov sa bude robiť výmena a doplnenie zvodidiel, rekonštrukcia stredného deliaceho pásu, krajníc a odvodňovacích zariadení, ktorých pôvodné časti budú postupne vybúravané a nahrádzané novými konštrukciami. Výstavba sa bude realizovať postupne v štyroch úsekoch, pričom jednotlivé rekonštruované časti diaľnice budú v dĺžke dva až tri kilometre, striedavo na vonkajšej a vnútornej strane jazdného pásu. 
      
„V snahe pripraviť najefektívnejšiu cenu pre zákazníka s najmenším dopadom na životné prostredie budeme získaný materiál z demolácií objektov triediť, v maximálnej možnej miere recyklovať a rozdrvenú stavebnú sutinu používať do rozšírenia krajníc násypového telesa diaľnice,“ dodal Gajdoš. 
      
So stavebnými prácami súvisia aj dopravné obmedzenia a čiastočné uzávery diaľnice. Prvá časť uzávery sa začala dnes a potrvá do 22. apríla. Týka sa časti 588. kilometra diaľnice a tiež kilometrov 591 až 594. Ďalšie obmedzenie dopravy sú naplánované na koniec mája až polovicu júna.
 

Prečítajte si aj

Back to top button