Cestná doprava

V júni by mala byť hotová štúdia realizovateľnosti cesty R3 na Orave

Štúdia realizovateľnosti výstavby citeľne chýbajúcich úsekov rýchlostnej komunikácie R3 na Orave od diaľnice D1 až po poľskú hranicu by mala byť podľa štátneho tajomníka Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Viktora Stromčeka hotová už v júni tohto roku.

„Hneď ako budeme mať túto štúdiu v rukách, vyberieme sa do oravského regiónu, aby sme ju mohli prerokovať s predstaviteľmi mestských a obecných samospráv. Nie je to ani zďaleka jediný projekt, ktorým sa zaoberáme, ale aj dostavbe rýchlostnej cesty R3 venujeme veľkú pozornosť,“ skonštatoval Stromček.
      
Aktuálne sú podľa neho vyhlásené tri verejné súťaže na zhotovenie obchvatov Prešova, Košíc a jedného úseku na diaľnici D3. „Keď budeme vedieť ich konečnú cenu, budeme môcť prehodnotiť zostávajúci objem prostriedkov z eurofondov do roku 2020, lebo väčšina je už dnes nasmerovaná na prioritnú os Bratislava – Košice,“ spresnil.
     
„Rýchlostná komunikácia R3 je na mape ciest, na ktorých čo najrýchlejšej výstavbe intenzívne pracujeme. Najväčším otáznikom je financovanie, lebo sľubovať niečo, keď na to nie sú peniaze, nie je naším štýlom. Hľadáme aj alternatívne zdroje, aby sme mohli dobudovať základnú cestnú infraštruktúru SR,“ prízvukoval Stromček.
      
Veľký význam čo najskoršej dostavby rýchlostnej cesty R3 cez Oravu zdôraznil dolnokubínsky primátor Roman Matejov. „Rešpektujeme prioritu diaľnice D1, ale intenzita dopravy neuveriteľne vzrástla aj tu. Orava túto rýchlostnú cestu v kompletnej podobe potrebuje doslova bytostne. Treba ju dostavať čo najrýchlejšie,“ dodal.
 

Prečítajte si aj

Back to top button