Cestná doprava

Na štyroch úsekoch cesty I/65 v Turci zrekonštruovali viac ako 22 km

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) sa po zrekonštruovaní viac ako 22 kilometrov na štyroch úsekov cesty I/65 v Turci snaží začať čo najskôr aj rekonštrukciu úseku medzi Turčianskymi Teplicami a Príbovcami.

Rezort dopravy si veľmi dobre uvedomuje význam ciest I. triedy na celom území Slovenska. Počet automobilov sa neustále zvyšuje. Cesty I. triedy tak svojou kapacitou už v mnohých úsekoch nepostačujú a sú v zanedbanom stave,“ povedal štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček s tým, že vďaka stavebným a bezpečnostným opatreniam aj v oblasti Turca sa na týchto úsekoch zvýši bezpečnosť cestnej premávky, komfort cestovania a zníži sa nehodovosť.
 
Nové technické riešenia, ktoré sa použili na úsekoch I/65 D Martin – obchvat, I/65 Príbovce – Martin, Juh, I/65 Dolná Štubňa – Turčianske Teplice a I/65 Stará Kremnička – Kremnica zabezpečia plynulejšiu cestnú premávku, ochranu chodcov aj motocyklistov. Zároveň chcem poďakovať ľuďom z tohto regiónu za trpezlivosť, s ktorou znášali dopravné obmedzenia počas rekonštrukcií týchto úsekov,“ dodal Stromček.
 
Na úsek cesty I/65 medzi Turčianskymi Teplicami a Príbovcami je podľa neho spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie a v súčasnosti ešte prebieha štátna expertíza (technicko-ekonomické posúdenie stavby) a majetkovoprávne vysporiadanie stavby. Ministerstvo dopravy vyvíja maximálne úsilie na ukončenie procesu prípravy tejto stavby, ktorej financovanie je navrhnuté z eurofondov, a prioritou ministerstva je čo najskoršie začatie stavby v budúcom roku,“ zdôraznil štátny tajomník ministerstva dopravy.
 
K ďalšiemu úseku na ceste I/65 Kremnica – Kremnické Bane je spracovaná projektová dokumentácia pre stavebné povolenie, pričom žiadosť o stavebné povolenie plánuje Slovenská správa ciest (SSC) podať na prelome rokov 2015 a 2016. Aj financovanie tejto stavby je navrhnuté z eurofondov. „Predpokladáme, že štúdia realizovateľnosti potvrdí opodstatnenosť tejto stavby,“ podotkol Stromček.
 
Podľa hovorcu ministerstva dopravy Martina Kóňu plánuje v ďalšom roku SSC obstarať aj dokumentáciu pre stavebné povolenie na úsek Kremnické Bane – hranica kraja.
 
V súčasnosti sa spracováva aj štúdia realizovateľnosti R3 Martin – Šášovské Podhradie, ktorá by odľahčila cestu prvej triedy na tomto úseku. Štúdia realizovateľnosti je potrebná pre možnosť financovania projektov z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. V rámci tejto štúdie sa posudzuje aj cesta I/65 vo vzťahu k projektom, ktoré má v investičnom pláne SSC,“ informoval Kóňa.
 
Ministerstvo dopravy investovalo do výstavby či rekonštrukcie ciest prvej triedy na celom území Slovenska takmer 500 miliónov eur a číslo zrekonštruovaných a zmodernizovaných kilometrov týchto ciest sa v tomto období blíži k 700. Veľkú zásluhu na tom majú financie z Európskej únie, uzatvoril hovorca ministerstva dopravy.

 

Prečítajte si aj

Back to top button