Cestná doprava

NDS zrušila súťaž na dozor v úseku D1 na východe za 5,2 milióna eur

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) zrušila súťaž na stavebnotechnický dozor v úseku diaľnice D1 Budimír – Bidovce za predpokladanú cenu 5,2 milióna eur.

Dôvodom takéhoto kroku je podľa hovorkyne NDS Michaely Michalovej vyhodnotenie tohto tendra novým analytickým odborom, ktorý posudzuje zmluvy na základe princípu hodnota za peniaze (value for money).
 
„Predpokladaná hodnota zákazky bola podľa novej odbornej analýzy NDS chybne stanovená, keďže bola dopredu určená na najvyššej možnej cenovej hranici, ktorú povoľuje usmernenie ministerstva dopravy,“ opísala Michalová.
 
Ak by predpokladaná hodnota zákazky bola určená správne, výsledná predpokladaná cena by sa podľa jej slov znížila približne o 40 %. Pôvodne predpokladaná hodnota zákazky bola totiž určená na 5,2 milióna eur a víťazný uchádzač, združenie SD – Budimír, ponúkol sumu 4,6 milióna eur. „Podľa prepočtov analytického odboru by predpokladaná hodnota zákazky mala dosahovať 2,96 milióna eur,“ vyčíslila Michalová. 
 
NDS tak plánuje vyhlásiť novú súťaž na zabezpečenie stavebnotechnického dozoru v tomto úseku D1 v najbližšom čase. 
 
„Nový analytický odbor posudzuje zmluvy a verejné obstarávania na základe princípu hodnota za peniaze. Prioritne sa sústredíme na to, aby NDS nakladala s peniazmi hospodárne, efektívne a transparentne,“ dodal zastupujúci generálny riaditeľ NDS Róbert Auxt. Či už ide podľa neho o investičné, alebo prevádzkové náklady, všetky väčšie investície posúdia najprv analytici a ich záverom sa prispôsobia konečné rozhodnutia.

Prečítajte si aj

Back to top button