Cestná doprava

Do postupnej rekonštrukcie ciest investuje Handlová viac ako 2,8 milióna eur

S prípravou avizovanej rekonštrukcie ciest a chodníkov na území mesta začala samospráva Handlovej.

Aktuálne hľadá dodávateľa, ktorý zrekonštruuje viac ako 20 miestnych komunikácií. Investíciu v objeme odhadom viac ako 2,8 milióna eur chce financovať z vlastných zdrojov ako i úveru. Vyplýva to z oznámenia, ktoré uverejnila radnica vo vestníku verejného obstarávania. 
 
Rekonštrukciou, respektíve opravou by malo počas troch rokov prejsť 23 miestnych komunikácií, z ktorých štyri sú chodníky. Predpokladané náklady na realizáciu investície odhadla samospráva na 2 196 926,67 eura bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Svoje ponuky môžu záujemcovia predkladať do 15. februára, kritériom pre výber víťaza súťaže bude najnižšia cena. 
 
Ešte v roku 2010 zrealizovala handlovská samospráva pasportizáciu mestských komunikácií a chodníkov. Z nej vyplynulo, že na celkovú rekonštrukciu by potrebovala asi 20 miliónov eur. „Keďže 20 miliónov eur sú tri ročné rozpočty mesta Handlová, z pasportizácie sme si vybrali cez stavebný odbor prvé najhoršie úseky ciest. Z materiálu, ktorý pripomienkovali poslanci, vzišlo, že chceme rekonštruovať cesty asi za tri milióny eur,“ načrtol ešte vlani pre TASR primátor Handlovej Rudolf Podoba.
 
Mestské komunikácie pre motorové vozidlá a peších na celom území Handlovej vrátane prímestských častí má v pláne rekonštruovať mesto etapovito, pričom v prípade ciest ide o rekonštrukciu o dĺžke sedem kilometrov a rozlohe 32 000 štvorcových metrov (m2). Predpokladané náklady tu predstavujú 2 576 000 eur. V prípade chodníkov ide o dĺžku celkovo 3,4 kilometra a rozlohu 5000 m2. Náklady sú tu zhruba vo výške 240 000 eur. 
 
Z celkového objemu prác na rekonštrukciu komunikácií vo výške 2 809 250 eur bude komerčný úver predstavovať jeden milión eur, mesto počas troch po sebe idúcich rozpočtových rokov vygeneruje z vlastných  príjmov zdroje v rovnakej výške a zvyšnú sumu do celkových rozpočtovaných nákladov plánuje usporiť v procese verejného obstarávania. 

 

Prečítajte si aj

Back to top button