Cestná doprava

Diaľničný úsek D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec postavia do štyroch rokov

Výstavbu úseku diaľnice D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec spustili poklopaním základného kameňa v centre Čadce. Úsek meria 5,6 kilometra a počas štyroch rokov ho má postaviť konzorcium stavebných firiem Strabag, s. r. o., PORR, s. r. o. a Hochtief CZ, a. s.

Minister dopravy a výstavby Árpád Érsek vyzval občanov Čadce o strpenie, pretože stavba ide cez mesto a prinesie dopravné obmedzenia. „Táto cesta určite pomôže nielen Čadčanom, pretože ide o medzinárodný koridor. Prepojí veľmi perspektívne regióny Poľska, Česka a Slovenska a prinesie lepšie dopravné spojenie v rámci Európy. Preto ju môžeme postaviť s prispením európskych zdrojov,“ povedal Érsek.
 
Podľa generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), a.s., Jána Ďurišina ide o náročnú stavbu, ktorá prechádza mimoriadne členitým a ťažkým terénom. „Z celkovej dĺžky 5,6 kilometra tvoria 3,5 kilometra mosty, čo je viac ako dve tretiny celej stavby. To znamená, že budeme potrebovať aj súčinnosť obyvateľov Čadce, aby boli trpezliví. Pevne verím, že v roku 2020 stavbu slávnostne odovzdáme,“ uviedol generálny riaditeľ NDS.
 
Začatie výstavby je podľa primátora Čadce Milana Guru jednou z najdôležitejších správ nielen pre mesto, ale aj pre Kysuce. „Kysuce sa začatím a dostavbou môžu rozvíjať. A potom môžeme hovoriť, aby mladí neutekali za prácou preč, ale mohli ostať na Kysuciach a rozvíjať tento región. Medzi Čadcou a Svrčinovcom je aj priemyselný park, ktorý nemôžeme využiť preto, lebo tam nie je zjazd z diaľnice. A toto je aj priorita výstavby diaľnice Čadca, Bukov – Svrčinovec, aby sme mohli sprevádzkovať privádzač do nášho priemyselného parku a vytvoriť tam okolo 500 až 800 pracovných miest,“ zdôraznil Gura.
 
Podľa ministerstva dopravy má zásadný význam pre stavbu vybudovanie križovatky Svrčinovec, ktorá je súčasťou nadväzujúcej stavby D3 Svrčinovec – Skalité. Križovatka umožní sprevádzkovanie úseku D3 Čadca, Bukov – Svrčinovec, a aj zabezpečí dopravné spojenie s budúcou R5 smerom na Českú republiku. V tejto mimoúrovňovej križovatke bude vyriešené prepojenie diaľnice a cesty I/11 vo všetkých dopravných smeroch, čím sa v tomto bode vytvorí možnosť prepojenia troch európskych štátov – Poľska, Česka a Slovenska.
 
Zmluvná hodnota diela bez DPH je 239 miliónov eur. Projekt sa bude spolufinancovať z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII), a tiež z Nástroja na prepojenie Európy – CEF. Zmluva o poskytnutí grantu z nástroja CEF vo výške viac ako 74 miliónov eur bola podpísaná 18. novembra 2016. V OPII je na tento projekt vyčlenených celkom 95 miliónov eur.

Prečítajte si aj

Back to top button