Cestná doprava

EK schválila Slovensku úsek diaľnice D3 Žilina,Strážov – Žilina,Brodno

Európska komisia (EK) dnes Slovensku schválila projekt diaľničného úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno. Ide o takmer 4,3-kilometrový úsek na severe krajiny, ktorý patrí medzi technicky najnáročnejšie.

Z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra je naň podľa ministerstva dopravy odsúhlasených 165 miliónov eur. „Diaľničný úsek D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno je súčasťou obchvatu Žiliny, ktorý sa napája na diaľnicu D1. Jeho dokončenie netrpezlivo očakávajú obyvatelia mesta, ktorým ušetrí čas strávený v zápchach. Tento úsek diaľnice D3 je zároveň dôležitou súčasťou dopravného spojenia s Poľskom,“ opísal minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd).
 
Tento projekt získal ako druhý dopravný projekt v Európe nezávislé hodnotenie kvality od technických poradcov Európskej únie JASPERS, čo výrazne urýchlilo schvaľovací proces. V septembri 2016 pritom Európska komisia schválila Slovensku prvý veľký projekt, išlo o druhú fázu výstavby diaľnice D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka.
 
„Projekt D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno, sa dnes stal druhým slovenským schváleným veľkým projektom. Obidva projekty sú súčasťou Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, ktorý je v rámci Slovenskej republiky lídrom v kontrahovaní, ako aj čerpaní európskych fondov,“ zhodnotila hovorkyňa rezortu dopravy Karolína Ducká.
 
Prakticky celá trasa diaľničného úseku D3 Žilina, Strážov – Žilina, Brodno vedie buď po mostoch alebo cez tunel. Začiatok úseku je v priamom napojení na úsek D3 Hričovské Podhradie – Žilina, Strážov. Následne premosťuje estakádou Hričovskú priehradu a vchádza do tunela Považský Chlmec. Úsek má byť odovzdaný do užívania v októbri 2017.

Prečítajte si aj

Back to top button