Cestná doprava

Na úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové prebiehajú práce podľa harmonogramu

Na úseku diaľnice D1 s tunelom Višňové, ktorý stavia v konzorciu aj stavebná firma Dúha, prebiehajú práce v zmysle harmonogramu.

Uviedla to hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková v reakcii na aktuálne informácie o začatí konkurzného konania voči firme Dúha.
 
„Zhotoviteľom úseku D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala je Združenie Salini Impregillo – Dúha. V zmluve je jednoznačne definovaná spoločná a nerozdielna zodpovednosť, takisto je zriadená aj banková zábezpeka vo výške 10 % z akceptovanej zmluvnej hodnoty,“ doplnila Žgravčáková.
 
Naďalej tak podľa nej platí zmluvný termín ukončenia výstavby úseku, ktorý je určený na december 2019. Ide o zákazku za 410 miliónov eur. Tunel Višňové, ktorý sa na úseku nachádza, má byť s dĺžkou 7,5 kilometra najdlhším na Slovensku.
 
Okresný súd Bratislava I začal konkurzné konanie voči stavebnej spoločnosti Dúha. Dôvodom podľa informácii TASR je, že firma nezaplatila subdodávateľom za rekonštrukciu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave.
 
Dúha v reakcii hovorí o nekalých praktikách bývalého subdodávateľa, brániť sa chce žalobou a trestným oznámením. „Dúha, a.s. sa rozhodla podniknúť právne kroky voči skupine firiem, ktoré dlhodobo protiprávnym konaním poškodzujú jej dobré meno. Pokúšajú sa opakovane od spoločnosti vymáhať fiktívne pohľadávky, jednotlivo alebo prostredníctvom organizovanej skupiny. Keďže aktivity zástupcov týchto spoločností javia znaky trestnej činnosti, spoločnosť sa rozhodla uvedené skutočnosti postúpiť na preverenie orgánom činným v trestnom konaní,“ napísala v stanovisku.
 
Za stavebnou spoločnosťou Dúha stojí podnikateľ Miroslav Remeta. Vlani v pobočkách firmy vykonali raziu príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy.

Prečítajte si aj

Back to top button