Cestná doprava

Cestári ukončili tri štvrtiny plánovaných opráv ciest a mostov v Žilinskom samosprávnom kraji

Pracovníci Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja (SC ŽSK) zatiaľ ukončili tri štvrtiny z plánovaných opráv mostov a ciest II. a III. triedy.

„Každý rok znižujeme modernizačný dlh, ktorý sme s cestami zdedili od štátu a rovnako pokračujeme aj toto leto. Tento rok investujeme do obnov viac ako 13 miliónov eur a opravíme cez 100 kilometrov ciest, keďže pribudli viaceré úseky zničené silnou zimou,“ informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.
 
Doplnil, že nový povrch má už 75 kilometrov ciest na Kysuciach, Orave, hornom Považí, v Turci i v Liptove. „Darí sa nám tak pomáhať obyvateľom, keďže krajské cesty spájajú jednotlivé obce či mestá a sú pre ľudí prístupovými komunikáciami do práce, k lekárovi alebo do školy. Automobilová doprava narastá, cesty sú zaťažené čoraz viac, kompletná obnova je dlhodobý a finančne náročný proces, preto desiatky kilometrov nových vozoviek každoročne výrazne zlepšujú podmienky pre vodičov,“ uviedol Blanár.
 
Okrem modernizácií ciest pracuje ŽSK aktuálne na zvýšení dopravnej bezpečnosti aj obnovou vodorovného dopravného značenia. Podľa riaditeľa odboru dopravy Úradu ŽSK Ivana Mokrého cestári nastriekali 261 kilometrov vodiacich a stredových čiar. „Čiary na nových cestách budú pribúdať postupne. Asfalt musí usadnúť, takže nemôžeme vyznačovať hneď. No vlastnými kapacitami budeme v značení pokračovať a zároveň si na ďalších 440 kilometroch pomôžeme externe,“ uviedol Mokrý.
 
Úpravu povrchu vozoviek zrealizoval ŽSK v najväčšej miere zatiaľ na Orave. Nový asfalt pokrýva viac ako 20 kilometrov ciest. Podľa predsedu ŽSK budú cestári v modernizáciách ešte pokračovať, a to vo všetkých regiónoch. „V pláne je viacero úsekov, ktoré potrebujeme dokončiť, kým začne zimná údržba. Verím, že to cestári zvládnu a vodiči budú zatiaľ na cestách trpezliví,“ dodal Blanár.

Prečítajte si aj

Back to top button