Letecká doprava

Na letisku Košice mali v lete rekordný počet cestujúcich

Počas tohtoročnej letnej sezóny vybavilo letisko Košice 120 323 charterových cestujúcich, čo je najviac v celej histórii letiska.

V porovnaní s predchádzajúcou sezónou ide o nárast o 35.396 cestujúcich, čo znamená 42 %. Informovalo o tom dnes vedenie letiska.
 
Do tohto roka bola najúspešnejšia letná sezóna zaznamenaná v roku 2014, keď v Košiciach vybavili 119 920 charterových cestujúcich.
 
Počas letnej sezóny 2017 bolo z letiska alebo na letisko Košice vypravených spolu 437 charterových letov s celkovým počtom 17 destinácií v desiatich krajinách. Prvé lietadlo na grécku Krétu odletelo z Košíc 10. júna a posledný charterový boeing priletel z egyptskej Hurghady 30. septembra. Najžiadanejšou destináciou bol bulharský Burgas s vyše 29.000 cestujúcimi, nasledovaný tureckou Antalyou s viac ako 25.000 pasažiermi a gréckou Krétou s takmer 10.000 cestujúcimi.
 
Spolu bolo v ponuke týchto 17 destinácií s odletom z Košíc – Antalya (Turecko), Barcelona (Španielsko), Burgas (Bulharsko), Catania (Taliansko), Ercan (Severný Cyprus), Gran Canaria (Španielsko), Heraklion (Grécko – Kréta), Hurghada (Egypt), Korfu (Grécko), Lamezia Terme (Taliansko – Kalábria), Monastir (Tunisko), Palma de Mallorca (Španielsko), Rijeka (Chorvátsko), Rodos (Grécko), Thessaloniki (Grécko), Tirana (Albánsko), Varna (Bulharsko).
 
„Po veľmi ťažkej minuloročnej sezóne sme veľmi radi, že môžeme oznámiť historicky najvyšší počet vybavených charterových cestujúcich v letnej sezóne za uplynulé leto 2017. Okrem nových destinácií ako Palma De Mallorca alebo Barcelona, boli opäť veľmi obľúbené aj letoviská v Turecku, Egypte či Tunisku,“ uviedol výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice Michael Tmej.
 
V súlade s rastúcim dopytom po charterových letoch sa zvýšil aj celkový počet vybavených cestujúcich na letisku Košice. Okrem rekordného leta bol rekordným aj samotný mesiac september, kedy vybavili 52.481 cestujúcich, čo je medziročný nárast o 20,1 %.
 
Celkové prevádzkové výsledky prvých deviatich mesiacov roka 2017 zosumarizoval šéf marketingu letiska Juraj Toth. „Za obdobie január – september 2017 sme na letisku Košice privítali 399 578 cestujúcich, čo predstavuje medziročný nárast o 15,3 %. Počet leteckých pohybov (teda vzletov a pristátí) vzrástol o 8,4 % na 8171. Súčet maximálnych vzletových hmotností (MTOW) vybavených lietadiel vzrástol medziročne o 10,4 % na 133 335 ton,“ informoval. Za týmto nárastom je podľa neho nielen charterová preprava, ale aj zvýšený počet frekvencií a zlepšená obsadenosť na linkách spoločností LOT Polish Airlines a Turkish Airlines, ktoré začali do Košíc lietať vlani.

Prečítajte si aj

Back to top button