Letecká doprava

Lufthansa zaznamenala v 3. kvartáli pokles čistého zisku

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa zaznamenala v 3. kvartáli 2017 pokles čistého zisku. Odôvodnila to vyššími nákladmi.

Jej výsledok však prekonal odhady analytikov. Presnejšie, čistý zisk najväčších nemeckých aerolínií klesol o 17 % na 1,18 miliardy eur, zatiaľ čo analytici očakávali, že sa zníži na 1,03 miliardy eur. Dôvodom poklesu bol nárast personálnych nákladov v porovnaní s minulým rokom pre zmeny pri odmeňovaní palubného personálu.
 
Tržby Lufthansy sa v 3. štvrťroku zvýšili o 11 % na 9,81 miliardy eur. Čiastočne k tomu prispela konsolidácia dcérskej spoločnosti Brussels Airlines. A upravená prevádzková marža stúpla na 15,5 % z 13 %.
 
Letecká spoločnosť uviedla, že očakáva mierny pokles nákladov v osobnej doprave vo 4. štvrťroku, ale bez nákladov na palivo a kurzových vplyvov. Predpokladá, že jej tržby z prepravy pasažierov sa zvýšia o 5,5 %.
 
Lufthansa tiež očakáva, že jej výdavky na dôchodky sa znížia približne o 1,1 miliardy eur vďaka dohode s hlavným odborovým zväzom pilotov. To bude mať pozitívny vplyv na jej príjmy vo 4. štvrťroku.
 
Lufthansa nedávno kúpila viac ako polovicu skrachovaných aerolínií Air Berlin, čo jej má pomôcť zlepšiť pozíciu nízkonákladovej dcéry Eurowings na domácom trhu. „Očakávame, že Eurowings oznámi pozitívny výsledok už v tomto roku,“ povedal finančný riaditeľ Ulrik Svensson, „čo je o rok skôr, než sme pôvodne predpokladali.“

Prečítajte si aj

Back to top button