Letecká doprava

Európska únia schválila prevzatie časti aktív Air Berlin firmou EasyJet

Európska únia schválila plánované prevzatie časti aktív skrachovaných nemeckých aerolínií Air Berlin britskou nízkonákladovou spoločnosťou easyJet.

Ako uviedla komisárka EÚ pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová, plány firmy easyJet by na oblasť hospodárskej súťaže v EÚ nemali mať žiadny vplyv. Naopak, nová konkurencia v podobe britskej spoločnosti by mala priniesť cestujúcim výhody.
 
Air Berlin, ktorá bola po Lufthanse druhou najväčšou leteckou spoločnosťou v Nemecku, ukončila svoju prevádzku v októbri. Väčšinu aktív spoločnosti by mala prevziať práve najväčšia Lufthansa, o tejto transakcii však Brusel stále nerozhodol. Menšiu časť aktív prevezme spomínaná britská firma easyJet.
 
Tá v súčasnosti lieta z berlínskeho letiska Schönefeld. Na budúci mesiac však plánuje začať lietať aj z väčšieho berlínskeho letiska Tegel, ktoré využívala skrachovaná Air Berlin. Krachom, ktorý oznámila v auguste, uvoľnila viaceré vzletové a pristávacie pozície. To využila EasyJet, ktorá prevzatím časti aktív Air Berlin za zhruba 40 miliónov eur posilní svoju pozíciu na lukratívnom nemeckom trhu.
 
Celkový počet vybavených cestujúcich na letiskách Tegel a Schönefeld dosiahol minulý rok spolu takmer 33 miliónov. Oproti roku 2015 to znamená rast o 11,4 %.

Prečítajte si aj

Back to top button