Letecká doprava

Danube Wings rozšíri svoju flotilu o štvrté lietadlo

K trom turbovrtuľovým lietadlám ATR 72-200 pribudne od apríla nové lietadlo Boeing 737-300 so 148 miestami.

Aerolínie ho plánujú využívať najmä na chartrové lety do vzdialenejších destinácií. Slovenský letecký prepravca Danube Wings rozšíri od apríla svoju flotilu o štvrté lietadlo. K trom využívaným lietadlám typu ATR 72-200 s kapacitou pre 72 cestujúcich pribudne lietadlo Boeing 737-300 so 148 miestami pre pasažierov. Aerolínie plánujú využiť nové lietadlo s doletom 4 400 kilometrov najmä na chartrové lety do vzdialenejších destinácií. Budú ho používať aj na prepravu hokejistov počas tohtoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Bratislave a Košiciach. „Konečne nebudeme musieť pre našich klientov so záujmom o prepravu do destinácií nad 1 000 kilometrov prenajímať lietadlá od konkurencie,“ reagoval na prírastok nového lietadla generálny riaditeľ Danube Wings Peter Galovič.

Nový stroj umožní dopravcovi reálne uvažovať aj o otvorení ďalších pravidelných liniek. Boeing 737-300 bol vyrobený v roku 1996 a využívaný najmä pri letoch v rámci Európy a do priľahlých dovolenkových destinácií. „Prioritne plánujeme týmto Boeingom obsluhovať najmä dopyt po dovolenkovej preprave na grécke ostrovy, do Turecka a do krajín severnej Afriky. Zároveň okamžite začíname analyzovať možnosti nových pravidelných liniek,“ dodal Galovič.

Na pravidelných a chartrových linkách Danube Wings letelo v minulom roku 86 894 cestujúcich. V medziročnom porovnaní ich počet vzrástol o 11,7 %, keďže v roku 2009 využilo služby leteckého prepravcu spolu 77,8 tis. pasažierov. Danube Wings bude aj počas tohtoročnej letnej sezóny pravidelne lietať do chorvátskych letovísk pri Jadranskom mori. Linky z Bratislavy do Zadaru a Splitu, ako aj z Košíc do Rijeky začne prevádzkovať v druhej polovici júna. Počas celého leta budú aerolínie zabezpečovať aj letecké spojenie z Bratislavy do Košíc, ako aj viaceré talianske vnútroštátne a medzinárodné chartrové linky. Počas minuloročnej letnej sezóny lietal Danube Wings na 12 pravidelných linkách, pričom do a z chorvátskych letovísk prepravil 1 733 cestujúcich.

Lety pod obchodnou značkou Danube Wings prevádzkuje spoločnosť VIP Wings, a.s. Danube Wings má domovský prístav na bratislavskom letisku. Danube Wings doteraz prevádzkoval tri turbovrtuľové lietadlá typu ATR 72. Výrobcom týchto lietadiel je francúzsko-talianske konzorcium Aerospatiale/Alenia, pre nízke prevádzkové náklady je ideálne na lety do 1 000 kilometrov. VIP Wings je zapísaná v Obchodnom registri SR od 23. mája 2000, od mája tohto roka zvýšila základné imanie zo 4,04 mil. na 8,16 mil. eur. Okrem pravidelnej dopravy lietadlami ATR 72 pod značkou Danube Wings poskytuje aj prenájom privátnych letov na šiestich lietadlách typu Cessna, Beechcraft, Premier 1A, B350i a Hawker 800XP.
 

Prečítajte si aj

Back to top button