Letecká doprava

Rusko sprivatizuje aj leteckú firmu Aeroflot

Predajom podielov v štátom kontrolovaných podnikoch krajina v najbližších troch rokoch plánuje získať 30 mld. USD.

Rusko zaradí medzi firmy, ktoré plánuje privatizovať, aj národného leteckého prepravcu, spoločnosť Aeroflot. „So všetkou pravdepodobnosťou sa do privatizácie zaradí aj Aeroflot,“ povedal v pondelok na investičnej konferencii ruský minister financií Alexej Kudrin. Ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý sa snaží o urýchlenie privatizácie a oslabenie dominantného postavenia štátu v ruskej ekonomike, vládu požiadal, aby rozšírený plán predaja štátneho majetku pripravila do 1. augusta.

„V nasledujúcom jednom až troch rokoch musíme predať kontrolné podiely vo všetkých kľúčových podnikoch,“ uviedol Kudrin v prejave na výročnej investičnej konferencii, ktorú organizuje Renaissance Capital. „Hovoríme o finančnom, ropnom a telekomunikačnom sektore a firmách v odvetví dopravy a začíname so Sovcomflotom a Aeroflotom,“ povedal minister financií. Rusko v tomto roku predalo 10-percentný podiel v štátom kontrolovanej banke VTB, čím získalo 3 mld. USD. Krajina plánuje predať 7,6-percentný podiel v banke Sberbank, ktorého hodnota je zhruba 6 mld. USD.

V prípade leteckej firmy Sovcomflot, ktorá podniká v nákladnej preprave, sa v tomto roku má predať 25-percentný podiel. V národnom leteckom prepravcovi Aeroflot štát vlastní 51,17 % a centrálna banka ďalších 11,8 %. Kudrin uviedol, že štát by v najbližších troch rokoch mohol privatizáciou získať 30 mld. USD, ale konštatoval, že táto suma by mohla v prípade ambicióznejšieho predaja štátneho majetku vzrásť o 25 až 50 %.
 

Prečítajte si aj

Back to top button