Letecká doprava

Konanie Českých aerolínií je neštandardné

Konanie Českých aerolínií (ČSA) je neštandardné, prichádza bez ohlásenia a v čase plnej prevádzky počas vianočných sviatkov.

„Bratislavské letisko veľmi mrzí, že ČSA nesplnili sľub, ktorý v podobe zarezervovaných leteniek dali cestujúcim,“ reagoval na správy ČSA o zrušení liniek na dnešnom brífingu v Bratislave obchodný riaditeľ letiska Tomáš Kika. Ako však vyzdvihol, Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava (BTS) hľadá ďalšie aerolinky, ktoré by mohli vzniknutú dieru na trhu využiť. „Odchod tohto dopravcu otvorí priestor pre ďalších dopravcov, ktorí využijú kapacity, ktoré tu už boli rozlietané,“ podotkol šéf BTS Maroš Jančula.

      
Najväčšia česká letecká spoločnosť ČSA prevádzkovala počas aktuálnej zimnej letovej sezóny z Bratislavy tri pravidelné letecké spojenia. Prepravuje cestujúcich do významných európskych uzlov, a to Paríža, Larnaky a Amsterdamu. Podľa posledných štatistík dopravca prepravil v októbri tohto roka 7812 cestujúcich, teda 6,5 % z celkového počtu 120.464 cestujúcich na bratislavskom letisku.

      
ČSA oficiálne informovali o zrušení letov z Bratislavy, Popradu a Žiliny dnes, avšak lety neprevádzkujú už od tohto pondelka. „Spoločnosť sa k tomuto kroku rozhodla na základe prepadu záujmu slovenských cestujúcich tieto spojenia využívať a prepadu rezervácií na prvý štvrťrok budúceho roka,“ vysvetlila v stanovisku hovorkyňa českých aerolínií Hana Hejsková. Ako ďalej priznala, toto rozhodnutie ČSA urýchlili minulotýždňové protestné akcie jednej časti pilotov, avizovaná štrajková pohotovosť, a tým potreba zabezpečiť dostatočnú kapacitu na pravidelných linkách z Prahy.

„Je to krok, ktorým ČSA reagujú na vývoj trhu a nastupujúcu krízu v Európe,“ dodala s tým, že aerolinka takýto postup avizovala v novembri, a to v liste odborovým organizáciám a všetkým zamestnancom. Aj napriek zrušeniu väčšiny liniek sa ČSA rozhodli zostať na slovenskom trhu, a to v prípade letov do metropoly východu krajiny. „Operovanie do Košíc bude pokračovať podľa aktuálneho zimného letového poriadku,“ konštatovala Hejsková. Túto pravidelnú linku dopravca prevádzkuje sedem dní v týždni.

      
Celá situácia v ČSA sa vyhrotila minulý týždeň, 1. decembra, keď sa začal protest pilotov proti reštrukturalizácii spoločnosti. Niektorí z nich nenastúpili do služby pre údajnú indispozíciu, v dôsledku čoho museli aerolínie zrušiť časť letov. Vtedy ešte spoločnosť oficiálne deklarovala, že by sa toto dianie nemalo zásadným spôsobom dotknúť letov z bratislavského letiska.
 

Prečítajte si aj

Back to top button