Letecká doprava

Dnešný štrajk zamestnancov Lufthansy sa dotkne vyše 100.000 cestujúcich

Lufthansa musí dnes pre plošný 24-hodinový štrajk palubného personálu zrušiť viac než polovicu svojich letov.

Dôvodom sú nesplnené požiadavky odborárov na zlepšenie platových podmienok a ochranu pracovných miest. Nemecká letecká spoločnosť dnes zrušila prinajmenšom 1000 z plánovaných takmer 1800 letov. „Počítame samozrejme s tým, že môže prísť k zrušeniu aj ďalších letov,“ uviedol pre agentúru DPA hovorca Lufthansy Klaus Walther. Aerolínie dnes nasadili dodatočný pozemný personál, ktorý je k dispozícii cestujúcim zasiahnutých štrajkom, to znamená, že prebukovávajú letenky, starajú sa o nich a informujú ich.
      
Dnešný štrajk odborovej organizácie združujúcej členov palubného personálu Ufo je zatiaľ najväčší v jej histórii. Šéf Ufo Nicoley Baublies dnes ráno hovoril o zbližovaní názorov na riešenie situácie medzi odborármi a Lufthansou. Dodal, že odbory predbežne po dnešnom štrajku neplánujú žiadne ďalšie protesty. „V najbližších dvoch dňoch budeme rokovať.“ Hovorca Ufo povedal, že odbory dali Lufthanse „prestávku na rozmýšľanie“.
      
Podľa Lufthansy sa dnešný štrajk dotkne vyše 100.000 cestujúcich. „Je to krušný deň. Musíme zrušiť viac než 1000 letov,“ uviedol dnes Walther. Aerolínie prostredníctvom sms správ a emailov zastihli 55.000 až 60.000 cestujúcich a ponúkli im alternatívy. Nemecké železnice Deutsche Bahn pre štrajk ochotne spolupracujú s Lufthansou. Walther však upozornil na to, že v piatok sú vlaky tradične vyťažené, takže zrejme budú relatívne plné. Železnice počítajú s tým, že počet ich cestujúcich sa pre štrajk zvýši o niekoľko tisíc. Preto vypravia všetky vlaky, ktoré majú k dispozícii.
      
Na dnešnom štrajku sa zúčastní okolo 18.000 členov palubného personálu na letiskách vo Frankfurte nad Mohanom, Mníchove, Düsseldorfe, Berlíne, Hamburgu a Stuttgarte. Ani štrajky pilotov v rokoch 2001 a 2010 nemali taký veľký dosah ako dnešný protest.
 

Prečítajte si aj

Back to top button