Letecká doprava

Štrajk zamestnancov Iberie naruší predvianočný ruch na letiskách

Zamestnanci španielskej leteckej spoločnosti Iberia vstúpia krátko pred vianočnými sviatkami do šesťdňového štrajku, ktorým chcú signalizovať protest voči plánovanému prepúšťaniu.

Palubný i pozemný personál Iberie, ako aj piloti, ktorých združenie štrajk oficiálne nepodporuje, prerušia na výzvu odborov prácu 14. decembra, a potom v období od 17. do 21. decembra.

Predpokladá sa, že protestná akcia vážnym spôsobom naruší plynulosť leteckej dopravy na španielskych letiskách, pretože zamestnanci Iberie pôsobia aj v službách iných leteckých spoločností.

Protest je reakciou na plány zrušiť pracovné miesta 4500 z celkove 20.000 zamestnancov firmy a tým, ktorých sa to nedotkne, znížiť platy o 20-30 percent, v prípade pilotov až o 47 percent.

Materská spoločnosť Iberie, britská IAG, ktorej súčasťou sú aj British Airways, zaknihovala v treťom štvrťroku 2012 straty 202 miliónov eur, pričom v porovnateľnom období minulého roka to bol zisk 267 miliónov eur. Prioritne ide o dôsledok zdraženia pohonných látok.

 

Prečítajte si aj

Back to top button