Letecká doprava

Po štyroch rokoch od záchrany sa Alitalia opäť dostala do problémov

Taliansky národný prepravca Alitalia sa po štyroch rokoch od kontroverznej záchrannej operácie opätovne dostal do problémov a nie je vylúčené, že sa firma bude musieť predať alebo zoštátniť.

Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvolala na správy v talianskom denníku La Repubblica. V roku 2008 taliansky premiér Silvio Berlusconi zablokoval ponuku od Air France/KLM na prevzatie Alitalie s tým, že národný prepravca musí ostať v talianskych rukách. Namiesto predaja potom Taliansko prevzalo väčšinu dlhov leteckej spoločnosti a ziskový biznis predalo konzorciu talianskych podnikateľov. Nová, už súkromná Alitalia však odvtedy stratila 735 miliónov eur, zhruba dve tretiny svojho počiatočného kapitálu, čo znamená, že opäť potrebuje financie na rekapitalizáciu, uviedol denník.
      
Väčšina leteckých spoločností zápasí s dôsledkami vysokých cien pohonných látok a oslabovaním svetovej ekonomiky. Situáciu Alitalie však ešte skomplikovala konkurencia zo strany rýchlovlakov na trase Rím-Miláno a tlak európskych nízkonákladových leteckých spoločností. Podľa La Repubblica talianski akcionári spoločnosti nemajú dostatok financií na jej rekapitalizáciu. Momentálne sa pracuje na urýchlenom núdzovom riešení, ktoré by mohlo priniesť 200 miliónov eur, podľa novín si tým však Alitalia iba kupuje čas.

„V najlepšom prípade sa tak podarí odložiť nevyhnutné radikálne riešenie na opätovnú záchranu firmy o niekoľko mesiacov,“ dodal denník. Medzi možnosťami záchrany sa opäť skloňuje úplne prevzatie Alitalie zo strany Air France/KLM, tentoraz ale za podstatne nižšiu cenu. Tou druhou je nájdenie spôsobu na zoštátnenie firmy. Práve osud Alitalie bude podľa La Repubblica prvým vážnym politickým problémom, ktorý bude musieť riešiť nová vláda po parlamentných voľbách, ktoré by sa mali konať koncom februára.
 

Prečítajte si aj

Back to top button