Letecká doprava

LOT požaduje odškodnenie od Boeingu za odstavenie dvoch Dreamlinerov

Poľské štátne aerolínie LOT rokujú vo Varšave s americkým koncernom Boeing o odškodnení.

Príčinou je, že lietadlá 787 majú zákaz lietať. Vláda uviedla, že LOT denne stráca 50.000 USD (38.649 eur) v dôsledku nevyužívania dvoch lietadiel Boeing 787 Dreamliner a že bude tlačiť na Boeing, aby prevzal príslušnú finančnú zodpovednosť.
      
Poľská letecká spoločnosť LOT, ktorú sužujú obrovské dlhy, je v rukách štátu. Boli to prvé aerolínie v Európe, ktoré mali Boeing 787 Dreamliner a stiahnutie lietadiel z oblohy ešte prehĺbilo ich finančné problémy. Lietadlá modelu Boeing 787 Dreamliner majú dočasne zakázané lietať od 16. januára pre problémy s batériami. V prevádzke po celom svete ich pred zákazom bolo 50.

Dreamlinery by podľa Boeingu mohli vzlietnuť do pár týždňov
Boeing oznámil, že lietadlá B787 Dreamliner by sa mohli vrátiť do komerčnej prevádzky „do niekoľkých týždňov“. V jednom z lietadiel na letisku v Bostone začala batéria horieť a ďalšie, ktoré patrilo japonskej leteckej spoločnosti All Nippon Airways, muselo v Japonsku pre problémy s prehrievajúcou sa batériou núdzovo pristáť. Aj v prípade lietadla v Bostone išlo o stroj japonskej leteckej spoločnosti, konkrétne Japan Airlines. Práve japonské aerolínie boli prvé, ktoré stiahli dreamlinery z oblohy.
      
Americká firma oznámila, že má plán riešenia problému, ktorý jej tento týždeň americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) schválil. Podľa zástupcov Boeingu by sa príslušné testy upravených batérií, z ktorých už firma niekoľko uskutočnila, mohli dokončiť „do jedného, maximálne dvoch týždňov“. To znamená, dodalo vedenie Boeingu, že dreamlinery by po súhlase FAA s uvedením do prevádzky mohli opätovne vzlietnuť „do niekoľkých týždňov, nie mesiacov“.

Prečítajte si aj

Back to top button