Letecká doprava

Zisk svetových aerolínií by tento rok mal dosiahnuť až 10,6 miliardy USD

Medzinárodné združenie pre leteckú dopravu (IATA) zvýšilo odhad zisku svetových aerolínií na tento rok v očakávaní vyššieho počtu prepravených cestujúcich, ako aj tovaru. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa najnovšej prognózy IATA, ktorá zastupuje približne 240 leteckých spoločností zabezpečujúcich zhruba 84 % svetovej osobnej a nákladnej prepravy, by zisk aerolínií mohol tento rok dosiahnuť 10,6 miliardy USD (8,19 miliardy eur). V ostatnej prognóze v decembri 2012 združenie informovalo, že čistý zisk svetových aerolínií v tomto roku dosiahne 8,4 miliardy USD, pričom hlavný podiel na tom mali mať severoamerické letecké spoločnosti.
      
V súčasnej prognóze však IATA očakáva, že najväčším podielom k očakávanému zisku prispejú aerolínie v ázijsko-tichomorskom regióne. V ich prípade očakáva IATA zisk asi 4,2 miliardy USD. Nasledujú severoamerické spoločnosti s očakávaným ziskom na úrovni 3,6 miliardy USD. V decembri združenie predpokladalo, že severoamerické aerolínie dosiahnu tento rok zisk približne 3,4 miliardy USD a letecké spoločnosti z ázijsko-tichomorského regiónu zhruba na úrovni 3,2 miliardy USD.
      
Ako dodal výkonný riaditeľ IATA Tony Tyler, finančné výsledky svetových aerolínií budú však aj naďalej nepriaznivo ovplyvňovať vysoké náklady na letecké palivo. Združenie odhaduje, že palivové náklady aerolínií dosiahnu tento rok 130 USD na barel (159 litrov), zatiaľ čo v decembrovej prognóze uvádzalo náklady na úrovni 124 USD/barel.
 

Prečítajte si aj

Back to top button